"Att strypa internet är en attack mot demokratin"

Siyabulela Mandela, barnbarnsbarn till Nelson Mandela, intervjuades av Voister under Web Summit i Lissabon. Foto: Fredrik Kron/Voister

Siyabulela Mandela arbetar för Journalists for Human Rights och uppmärksammar hur den fria pressen blir alltmer tillbakapressad i många länder, inte minst i Afrika. Hans förhoppning är att nya tech-lösningar ska hjälpa människor att ta del av nyheter och fritt innehåll även i stater som vill kontrollera information på nätet.

Detta är den första delen av två av den längre intervju Voister fick möjlighet att göra med Siyabulela Mandela. Den andra delen, som publiceras torsdag 16 februari, handlar om konfliktmineraler.

– Det verkar som att förföljelsen av journalister, och attackerna på mediefrihet, ökar. Till och med en del regeringar i världen förföljer journalister. Ett exempel är den amerikansk-palestinska journalisten från Al-Jazira, Shireen Abu Akleh, som mördades av den israeliska regeringen. Där kan vi se hur världens ledare avstår från att hålla Israel ansvariga för mordet. De skulle kunna säga att de vill se en ordentlig utredning, men det gör de inte. Till och med USA misslyckades i det här fallet med att hålla sin egen allierade Israel ansvarig för mord och den attack mot mediefriheten som det var, säger Dr. Siyabulela Mandela, Regional Manager for Journalists for Human Rights.

– Vi ser prov på liknande händelser på den afrikanska kontinenten och i exempelvis Mexiko. Speciellt när någon rapporterar om att de mänskliga rättigheterna kränks, uppfattas detta som en attack på staten i många länder. Vi har exempelvis haft ett projekt i Sydsudan där vi försöker hitta sätt att få regeringen att ha en konstruktiv relation med medievärlden, för att trycka tillbaka narrativet att media är en fiende till staten, men också för att lyfta upp att media spelar en nyckelroll i en demokrati.

– Det är med andra ord inte bara en attack mot mänskliga rättigheter när journalister förföljs, utan en attack mot grundprinciperna i en demokrati. Detta är ett stort problem. För om vi inte har en fungerande mediabransch, kommer vi då inte att se en nedgång av fungerande demokratier i världen? Vi tampas med demokratifrågor i Afrika redan. Under de senaste valen i Uganda bestämde sig regeringen för att stänga ner internet och stänga ner tillgången på information. Under mer än två veckor var det i princip ingen utanför som visste vad som hände där, tills man helt plötsligt förklarade Yoweri Museveni till segrare i valet. Och efter det fick alla återigen tillgång till internet. På en global nivå misslyckades man att hålla Ugandas regering ansvariga för detta.

– Det är några av problemen vi står inför. Och när journalister lyfter detta och ställer kritiska frågor för att försvara demokratiska principer, mediefrihet och mänskliga rättigheter, skyddas de inte på en global nivå.

Hur påverkar tillgången till internet de här frågorna?

– Regeringar som bestämmer sig för att ha rätt att bestämma när medborgare får och inte får ha tillgång till information, gör sig också skyldiga till en attack på demokratin. Tillgång till information är en av de viktigaste beståndsdelarna i våra samhällen. Utan det lever du inte i en demokrati utan i en auktoritär regim.

– När jag är på sammanhang som Web Summit är det den här typen av frågor som är viktigast för mig att lyfta. Vi lobbar för att personer i tech- och innovationsbranschen ska skapa alternativa sätt genom vilka människor kan få tillgång till information och internet, när totalitära regimer stryper denna tillgänglighet i Afrika och i världen i övrigt, säger Dr. Siyabulela Mandela.

2 februari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese BengtnerjournalistikFoto Fredrik Kron/Voister, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng