Södras nya timmerbil styrs med VR

Södra Timmerbil Vr

Skogsägarföreningen Södra har börjat använda en ny timmerbil utan kranhytt, som styrs med hjälp av VR. Tekniken ska både öka säkerheten och effektiviteten.

– Ett av Södras mål är att driva utvecklingen framåt gällande teknik, arbetssätt och inte minst säkerhet. Det är detta nya ekipage ett exempel på. Det kombinerar alla delar och det ska bli mycket intressant att följa projektet. Vi hoppas efter en tid kunna åka runt för att visa upp och förmedla erfarenheter till både interna och externa chaufförskollegor, säger Joel Persson, Chef Skogsteknik på Södra.

Södra är Sveriges största skogsägarförening, och dagligen transporterar man 50 000 ton skogsråvara till egna massabruk och sågverk. Föreningens ambition är en arbetsmiljö utan skador, och här ska ny teknik kunna vara en hjälp på traven. 

I en ny timmerbil, som Södra tagit fram tillsammans med leverantörerna Exte och Hiab, är nämligen kranhytten borta och har ersatts med en kamera. Denna kamera är i sin tur kopplad till VR så att chauffören kan styra kranen med hjälp av VR-glasögon. Därmed behöver chauffören aldrig lämna sin lastbilshytt vilket kan effektivisera och ta bort vissa riskmoment ur vardagen. 

Kan locka nya chaufförer

VR-timmerbilen kommer nu att testas i ett projekt som pågår fram till 2024.

– Ekipaget kör nu rundved på västkusten med industrin i Värö som slutdestination. Efterhand som vi gör erfarenheter och hypoteser blir bekräftade kommer vi att använda oss av den nya tekniken vid framtida inköp.

– Transportbranschen är i stort behov av nya chaufförer. Det utbildas bara hälften så många som behövs för att täcka behovet. Vi behöver erbjuda chaufförerna till de skogliga transporterna en säker och trygg arbetsplats och tillgång till ny teknik som underlättar arbetet. Därför är jag glad att vi tagit detta initiativ och är spänd på att följa det.

Källa: Södra

13 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonVR, skog

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng