Ett samarbete med HPE

Så kan IoT optimera kontorsytor och minska energikostnader

Personer På Kontor Och Byggnad Utifrån

Foto: Adobestock

IoT-sensorer från Enocean och Aruba Wi-Fi Access Point kan omvandla ett traditionellt kontor till ett smart kontor. Med hjälp av tekniken kan företag sänka sina energiutgifter, optimera kontorsytor och förbättra hållbarheten.

 Nästan 40 procent av världens energiförbrukning går till byggnader vilket ofta glöms bort. När folk diskuterar hur de ska göra världen mer hållbar pratar de ofta om bilar och flygplan, men byggnader använder alltså mer än en tredjedel av vår energi. Dessutom står de för mellan 36-38 procent av våra koldioxidutsläpp.

 Så ska vi bli mer hållbara i samhället behöver vi göra något åt våra byggnader, vilket också kan spara in mycket pengar för verksamheter, säger Graham Martin, vd och grundare för Enocean Alliance.

Enocean Alliance är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar med att skapa underhållsfria trådlösa lösningar för IoT som används i byggnader och byggprojekt. I partnerskapet med Aruba är målet att göra byggnader mer energieffektiva, flexibla och kostnadseffektiva.

 Ett sätt för företag att minska sina utgifter är att se över sina lokalutrymmen. Redan innan covidpandemin kom användes dagligen max sju av tio av alla kontorsplatser på ett genomsnittligt företag. I tider av hybridarbete är siffran nu förmodligen ännu lägre.

Med hjälp av våra IoT-sensorer kan verksamheter lätt se vilka utrymmen som används och vilka som inte används, och därefter optimera lokalerna efter detta.

Dyrt med kontor

Enligt Graham Martin är dessa sensorer också smarta av ekonomiska skäl eftersom kontorsplatser är dyra.

 I en stad som Stockholm kostar kontorsplats för en person cirka 8 000 euro per år, om man räknar in hyra, uppvärmning, städning, underhåll, och så vidare. Du kan minska dina kontorsutrymmen och löpande kostnader kraftigt bara genom att optimera dina ytor.

Exempelvis hade jag tidigare en egen plats på vårt kontor i Tyskland, men eftersom jag reser mycket var jag bara där två-tre dagar i månaden. Nu har jag inget eget skrivbord längre. Vi är 60 anställda där men har bara 40 skrivbord, och det har aldrig varit något problem att få plats.

Sänker energikostnader

Förutom att kontorsutrymmen optimeras och kostnader minskar på så sätt, kan sensorerna enligt Graham Martin även bidra till att minska energiutgifter i de kvarvarande lokalerna med cirka 30 procent.

 Datan som sensorerna genererar kan innehålla alltifrån hur många kontorsplatser som är upptagna, till vilken temperatur det är, hur hög luftfuktigheten och luftkvaliteten är, om fönster och dörrar är öppna, och så vidare. Allt detta tas i beaktning för att verksamheter ska kontrollera och optimera sina lokaler, och på så sätt sänka sina utgifter.

 Exempelvis går det att automatiskt sänka ljuset och värmen i oanvända konferensrum, eller över hela kontoret på kvällarna när ingen är på plats.

Bättre luft ger ökad produktivitet

Graham Martin menar också att medarbetarnas produktivitet kan förbättras när luftkvaliteten optimeras.

Förbättrad luftkvalitet kan öka produktiviteten med 15 procent.

 Det finns forskning som visar att förbättrad luftkvalitet kan öka produktiviteten med 15 procent. Dessutom dyker anställda självklart hellre upp på kontoret om luften är bra.

Så hur går man då tillväga om man med hjälp av IoT vill sänka sina kostnader? Jo, man sätter in Enoceans sensorer på varje stol, skrivbord och konferensrum på kontoret och kopplar ihop dem med Arubas Wi-Fi Access Point, som samlar ihop datan och skickar den vidare till molnet.

 På så sätt kan företag använda sin befintliga it-infrastruktur för att integrera våra IoT-sensorer i sitt nätverk via wifi i enlighet med alla Arubas säkerhetsstandarder.

Sensorerna ska också vara lätta att koppla in på kontoret då de inte kräver några eluttag.

 De laddar sig själva genom inbyggda solceller som lagrar solenergi, och har inte några batterier eller kablar. Detta ökar hållbarheten kraftigt.

 Partnerskapet mellan oss på Enocean och Aruba kan göra ett traditionellt kontor till ett smart, kostnadseffektivt och hållbart kontor.

25 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonIoT, HPE

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng