Robotarm hjälper ukrainare som skadats av minor

Vitalii Testar Bionic Arm

Vitalii Ivashchuk med Open Bionics robotarm. Foto: Anastasia Zhook

Två soldater som förlorat delar av sina armar på minor i Ukraina har fått prova tech bolaget Open Bionics 3d-utskrivna robotarmar. Och resultatet var lyckat.

– Jag uppskattar att jag har fått möjligheten att få en så pass funktionell protes. Det hade jag inte ens vågat hoppas på, säger Vitalii Ivashchuk, en av soldaterna som testat Hero Arm, som robotarmen kallas, till Sky News.

Hero Arm har fingrar och tummar som går att röra och som gör det möjligt för användaren att till exempel knyta skorna eller borsta tänderna. Armen kontrolleras av sensorer som aktiveras av muskler i de främre delarna av armen.

– När elektroderna applicerades och jag fick möjlighet att testa protesen, gillade jag det. Det kändes bra, för att uttrycka det milt, säger Vitalii Ivashchuk.

Nu ska Open Bionics, bolaget bakom The Hero Arm, skriva än mer anpassade armar till de två soldaterna med en 3d-skrivare.

– Armen har inte den tekniska nivån än att den kan ersätta en mänsklig hand. Vi har desingat den för att för vardagliga aktiviteter, som att hålla i objekt av olika storlekar, som en kaffekopp till exempel, knyta skorna, med mera, säger Joel Gibbard, CEO för Open Bionics.

160 000 kvadratkilometer med minor

Den ukrainska regeringen uppskattar att det kan finnas minor på en 160 000 kvadratkilometer stor yta i landet. Och såväl vuxna som barn riskerar att drabbas av dessa minor.

– Vi har hörd om omständigheter när barn plockat upp minor och sedan förlorat kroppsdelar. När vi designade Hero Arm bestämde vi oss för att försöka få den att passa barn från åtta års ålder också.

The Superhuman Center

Proteserna har tagits fram bland annat inom ramarna för The Superhuman Center som delvis arbetar för att samla in 330 miljoner kronor för att bygga ett specialistsjukhus i den ukrainska staden Lviv.

The Superhuman Center, där bland annat Volodymyr Zelenskyjs fru Olena Zelenska är ledamot, kommer att arbeta med Open Bionics för att utveckla proteser och rehabilitering för civila som förlorat kroppsdelar i kriget.

Chefen för Superhumans Olga Rudneva hoppas att centret ska kunna hjälpa många patienter när det väl öppnar.

– Sjukhuset kommer att kunna hjälpa uppemot 3 000 patienter varje år. Allt kommer att vara gratis tack varje våra partners och donatorer, säger hon.

Källa: Sky News

23 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerrobotikFoto Anastasia Zhook

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng