Nytt EU-beslut: Då kan du surfa och ringa på flyget

Flygplan Som Lyfter

Foto: Adobestock

Ett nytt EU-beslut gör det möjligt för flygbolag att erbjuda 5G på sina flygplan, vilket ska göra att passagerare bland annat kan ringa, surfa och streama under resan. Förändringen gäller från och med den 30 juni. 

Som bekant kan det i dagsläget vara svårt att använda internet under flygresor. Wi-fi erbjuds ibland men ofta med begränsad kapacitet. Dessutom får man inte ringa eller skicka sms under resans gång, eftersom telefonen måste vara i flygplansläge.

Tack vare ett nytt beslut från EU är dock en förändring på området nära. Från och med den 30 juni får alla flygplanstillverkare möjlighet att utrusta sina flygplan med teknik som gör att 5G-nätet på marken kopplas ihop med användare, samtal och data med flygplanet.

Möjligt både på låg och hög höjd

Därigenom ska det bli möjligt att ringa, skicka sms, surfa och streama både på låg och hög höjd under flygresan.

Förändringen gäller för alla som flyger inom EU, och det är upp till flygplanstillverkarna och flygbolagen om och när de vill nyttja den nya möjligheten. Men det lär finnas en viss chans att 5G-tekniken kan komma att bli en konkurrensfaktor för flygbolagen eftersom många resenärer efterfrågar både samtal och snabb surf.

Det finns ingen oro över att tekniken skulle kunna störa flygplanen, eftersom att 5G-nätet använder andra frekvenser. Därmed ska passagerare som flyger på ett 5G-utrustat flygplan inom EU även slippa att sätta sin mobil i flygplansläge.

Källa: Nordiska projekt

18 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng