Lyckad molnresa och smarta kassor för Nilson Group

Färgglada Skor I Olika Modell Bekar Mot Mitten; Nilson Group; Molnet

Flytten till molnet har inneburit många fördelar mycket för Nilson Groups verksamheter, från bättre säkerhet till vässade analysverktyg. I butikerna har så kallade molnkassor installerats och nu jobbar IT Operations Manager Johan Holmström för ännu smartare funktioner, som Radio Frequency Identification (RFID), som kan bland annat underlättar inventering.

– För ungefär två år sedan flyttade vi ut mycket av vår datadrift till molnet, vilket inneburit en stor kostnadsbesparing för oss. Vi har kunnat stänga av och sätta på funktioner i den utsträckning de har behövts, säger Johan Holmström, IT Operations Manager för skokoncernen Nilson Group.

E-handel på kran

Investeringen i molnet har gett mersmak och Nilson Group har investerat i fler as-a-service-lösningar. Bland annat köper nu bolaget sin nu e-handelsplattformen ”på kran”. Det betyder att den så kallade backend-koden och all funktionalitet nu ligger hos en leverantör, och Johan Holmströms medarbetare kan istället koncentrera sig på att skapa innehåll till sajterna för butikskedjorna Din Sko och Skopunkten.

Enligt Johan Holmström har flytten till molnmiljö varit fördelaktigt på flera sätt.

– Vi slipper upphandlingsfrågor och vår säkerhet förbättras också i och med att vår leverantör Oracle patchar i princip allting åt oss, och sköter våra backuper. Det har också inneburit att vi har vässat våra analysverktyg. Överhuvudtaget förenklar det vårt systemlandskap oerhört vilket leder till sparade pengar och mer tid för oss på it att koncentrera oss på vår affärsverksamhet, och stötta den.

Kan molntjänsterna hjälpa er hushålla med er elkonsumtion?

– Eftersom vi kan styra vilka funktioner vi behöver, och slå av och på dessa därefter, hjälper ju det oss en del. På så sätt har investeringen varit extra skön för oss med tanke på nuvarande energipriser. Vi har också diskuterat möjligheten av att schemalägga så att datorer som inte används kan stängas av under kvällar och helger. Däremot konsumerar ju vårt lager en hel del ström. Därför tittar vi bland annat på möjligheten att kunna installera solceller där.

Molnkassor rullas ut

Det är inte bara bolagets traditionella it-tjänster som ligger i molnet. Nilson Group har också rullat ut så kallade molnkassor i sina butiker.

– Kassan är som en app, helt enkelt. Innan har den legat som egen installation med tung databas, och i butikerna har vi haft datorer med tunga operativsystem. Nu är det mycket lättare för oss att ha vår kassa i en platta som startas enkelt med en aktiveringskod

Sikte på ny handdatalösning

De goda erfarenheterna med molnkassorna gör att Johan Holmström hoppas kunna ta ytterligare ett steg mot vad han kallar för handdatalösningar i butik. Han beskriver det som en mobiltelefon, dator, och molnkassa, allt i ett, som både kan fungera som kassasystem och som klarar av att bära smarta funktioner som RFID, Radio Frequency Identification.

Johan Holmström, Nilson Group

Johan Holmström, Nilson Group.

RFID är ett elektroniskt chip som man fäster på etiketten på skon, och som gör att personalen exempelvis lättare kan inventera sin butik.

– Istället för att du går och läser in streckkod för streckkod, skickar du ut en radiovåg genom hela butiken som registrerar dessa chip. Och så får du upp en siffra direkt i din enhet. Den tekniken skulle även underlätta lagerhanteringen eftersom du kan använda samma teknik på pallar med gods.

20 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng