Internationella drönare på Västgötaflygplats

Dronamics Aircraft Droneport; Drönare, Trollhättan

Trollhättan-Vänersborgs flygplats har signerat en så kallad avsiktsförklaring med det brittisk-bulgariska företaget Dronamics, som är det första drönarföretaget att få licens för flyg i Europa.

– Just fraktflyg är något som har ökat mycket sista tiden. Vi har ett strategiskt mycket starkt läge i det västsvenska industriella klustret. Företag runt om i regionen uppskattar den flexibilitet och kundanpassning som vi som relativt liten flygplats kan erbjuda, säger Anna Råhnängen, VD på Trollhättan-Vänersborgs flygplats, i ett pressmeddelande.

2 500 km och färre utsläpp

Dronamics obemannade och fjärrstyrda lastdrönare kallas The Black Swan, ser ut som ett litet flygplan och kan lyfta uppemot 350 kilogram under en sträcka på uppemot 2 500 kilometer.

Drönarflyget bidrar till ungefär 60 procent färre utsläpp än liknande frakttransporter och kommer i framtiden att drivas på syntetiska bränslen och vätgaslösningar.

Första flyg år 2024

Efter provflygningar i södra Europa är förhoppningen att den första drönarverksamheten ska gå av stapeln under 2024 på den svenska flygplatsen.

–  Det är en självklar och spännande utveckling som innebär att vi breddar den verksamhet som vi redan har vid Trollhättan-Vänersborgs flygplats. Det är också viktigt för oss att hitta fler hållbara transportmöjligheter då vi ser att fraktbehovet för näringslivet är stort och alltid kommer att så vara. Det är en viktig del i den omställning som krävs framöver, säger Benny Augustsson, kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg och Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättans stad.

Mer flygfrakt

Drönarflygen kommer innebära ett steg i riktningen mot att utöka flygfraktsverksamheten på flygplatsen. Redan idag är det en så kallad samhällsviktig flygplats, vilket gör att den har beredskap att vara öppen dygnet runt för till exempel ambulansflyg.

– Vi ser stora möjligheter med området runt flygplatsen framåt. Det är viktigt att kommunerna krokar arm och ser området som helhet med stor potential att utvecklas, säger Jill Stor, näringslivschef i Vänersborg och Helena Kortered, näringslivschef i Trollhättan.

Källa: Vänersborgs kommun

26 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdrönareFoto Dronamics

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng