Hon utbildar afrikanska kvinnor i kryptoinvesteringar

Anie Akpe är grundare av African Women in Tech och utbildar bland annat i hur afrikanska kvinnor kan investera sina pengar, hur liten summan än är, på ett smart sätt via DeFi (blockkedjebaserad decentraliserad finansiering). Målet är att hjälpa kvinnorna att lägga grunden för sina kommande karriärer. 

– Vårt syfte är att utbilda tjejer och unga kvinnor i teknik. De senaste sju åren har vi varit i Ghana, Nigeria, Mocambique, Uganda och Kenya. Vi är på plats i två veckor, och under den första veckan tränar vi kvinnor i entreprenörskap och under den andra veckan pratar vi om cybersäkerhet, AI med mera. Oavsett om du vill bli entreprenör eller göra karriär, är vårt arbete att hjälpa dig i det beslutet, säger Anie Akpe, grundare av African Women in Tech.

Har ni något spännande projekt på gång?

– Vårt mest spännande projekt handlar om blockkedjor. Vi älskar ny teknik och blockkedjor är vårt senaste stora intresse. Vårt uppdrag under 2022 och 2023 är att utbilda runt blockkedjor. Vi täcker grundläggande bitar som vad blockkedja är, vad bitcoins är, hur du använder kryptoplånböcker och säkerheten runt kryptovalutor, och varför det är viktigt att skydda investeringar som de kan komma att göra.

Vilka utmaningar ser du i det arbetet?

– Att vissa fortfarande ser på valutan som leksakspengar. Trots att det är en av de nyaste innovationerna, finns fortfarande komplikationer kring hur dessa pengar ska användas och många är osäkra. Vårt huvudsakliga budskap är du inte ska låta dina pengar bara ligga på ditt bankkonto, utan investera dem istället i till exempel bitcoins.

 Ni arbetar just nu med vad ni kallar decentraliserad finansiering. Berätta, vad är det?

– Decentraliserad finansiering är ett nytt, spännande område som bygger på blockkedjor. För oss betyder helt enkelt att du har möjlighet att börja spara, oavsett om du bara har fem eller kanske tio dollar. Utmaningen är att det finns en utbredd okunskap om finansiella tjänster. Därför skapar decentraliserad finansiering, eller DeFi, ett sätt att få ränta på sina pengar och på så sätt få pengarna att växa. Det vi också vill visa är att vanliga så kallade fiatvalutor kan sjunka i värde gentemot omvärldens valutor, men så är inte fallet med DeFi. Det är ett billigare, lättare och snabbare sätt att investera. Och kanske viktigast av allt: du kan starta med en väldigt liten summa pengar och investera detta. Det tillåter inte de flesta banker dig att göra. Det enda vi egentligen säger är att om du lånar ut pengar på en DeFi-plattform, kan du tjäna en liten summa i form av ränta på dina pengar.

10 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese BengtnerledarskapFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng