Högskolans inloggningsuppgifter säljs på dark web

Campus Högskolan I Gävle; Dark Web, Säkerhet

Interna konton på Högskolan i Gävle säljs på dark web. Upptäckten gjordes av MSB, som kontaktat högskolan om att samtliga elever och lärare måste byta lösenord.

Jan Nordin, it-chef på Högskolan i Gävle, menar att det finns olika typer av risker om kontona säljs på det så kallade dark web som är en krypterad del av internet där olaglig handel brukar äga rum.

– Det som betalar för de här kontona skulle kunna använda vår it-miljö som plattform för att utföra andra saker, eller så kan man försöka sig på ransom-bedrägerier. Man kommer in och kanske kan kryptera vår data och sen kräva en lösensumma för det, säger han till SVT.

17 000 konton kan ha drabbats

Än så länge är det oklart hur många konton som har läckts, och hur pass känsliga uppgifter som går att komma åt från respektive konto, men P4 Gävleborg rapporterar att det kan röra sig om runt 17 000 konton.

Och it-chef Jan Nordin vittnar om en generell ökning av it-attacker gentemot skolan.

– Generellt, om man tittar bakåt, ökar antalet försök. Och man ser också att myndigheter blir mer sårbara och blir ett mål för attacker. Det händer ju småsaker hela tiden. Det är en del av den moderna it-hanteringen att det ständigt pågår små försök att komma in i it-miljön, säger han till SVT.

Källa: SVT, Sveriges Radio

12 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Högskolan i Gävle

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng