Gartner: Så mycket växer globala it-marknaden 2023

Personer Vid Skrivbord

Foto: Adobestock

De globala it-investeringarna kommer att öka med 2,4 procent i år. Inflationen slår hårt mot konsumenter, men företagens it-investeringar fortsätter på en hög nivå. Det spår analysföretaget Gartner i en ny rapport.

It-investeringarna kommer att uppgå till 4 500 miljarder dollar, en ökning på 2,4 procent jämfört med 2022. Prognosen innebär en tydlig ökning men är likväl en nedgång från Gartners tidigare prognos, då man trodde på en tillväxt på 5,1 procent under 2023.

– Konsumenter och företag står inför väldigt olika ekonomiska verkligheter. Medan inflationen är förödande för konsumentmarknaden och innebär uppsägningar för B2C-bolag, så fortsätter företagen öka investeringarna i digitala verksamheter trots den globala ekonomiska nedgången, säger John-David Lovelock, analytiker på Gartner.

Uppåt för mjukvara – nedåt för hårdvara

Segmentet som kommer växa mest under året är mjukvara, där tror Gartner på en ökning med 9,3 procent under året. It-tjänster väntas växa med 5,5 procent.

Däremot väntas segmentet hårdvaruenheter minska med 5,1 procent.

– Under covidpandemin köpte anställda och konsumenter nya surfplattor, laptops och mobiltelefoner som en följd av distansarbete och utbildning. Utan tillräckliga skäl att uppgradera används enheterna under längre tid nu vilket drabbar den marknaden, säger John-David Lovelock.

Källa: Gartner

20 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit, gartner

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng