Effektivare lastning med AI för Postnord

Postnordlastbil; Ai, Transport

Med ett nytt, enhetligt och AI-baserat-system kan nu Postnord mäta fyllnadsgraden av sina lastbilar och containrar. Förhoppningen är att det bland annat ska bidra till ett minskat antal körda kilometer.

– Våra befintliga kameror tillsammans med en molnbaserad bildanalys ger oss total kontroll över hur mycket som lastas i varje avgående lastbil, vilket redan från start har lett till bättre nyttjande av vår transportkapacitet, säger Christian Østergaard, chefsvisionär samt senior gruppstrateg för it-produktion/IoT/AI på Post Nord, i ett pressmeddelande.

Lösningen kombinerar Postnords kameraövervakningssystem och en AI-lösning som med större träffsäkerhet än tidigare kan beräkna utrymmet i lastbilen, och sedan visualisera detta i en grafisk översikt. Tidigare beräknades detta helt enkelt genom att addera antalet paket som lastats vilket ledde till att man inte alltid hade full kontroll.

Spara körtid

Enligt Postnords bedömningar kan 5-10 procent av körda kilometer komma att minskas tack vare systemet. Hittills har det testats på terminaler i Härryda i Sverige och Köge i Danmark, men redan nu finns planer på att implementera det på fler av Postnords terminaler.

– Med vår nya lösning för att få bättre kontroll över fyllnadsgraden för transporter visar TCS att innovation inte behöver vara komplicerat, säger Christian Østergaard.

Och det är inte bara leverantören och Postnord som är nöjda. Den nya lösningen utsågs även till årets innovation inom logistik och transport av den brittiska tidskriften Parcel and Postal Technology International.

Källa: TCS

16 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng