Därför stämmer konstnärer AI-bolagen

Målad Konstnär Med Färg Från Huvudet

AI som trålar igenom tusentals målningar på nätet kan sedan använda vad de lärt sig för att skapa egna konstverk. Nu stämmer tre konstnärer tre olika AI-bolag för att han brutit mot amerikansk upphovsrättslag.

– När jag lärde mig mer om hur djupt exploaterande AI-mediamodeller fungerar gick det upp för mig att det inte fanns något prejudikat för att komma till rätta med det här. Låt oss ändra på det, twittrar konstnären Karla Ortiz, en av tre konstnärer som i en domstol i Kalifornien stämmer företaget Stability AI, Midjourney och DevianArt, rapporterar Dagens Nyheter.

Tillsammans med konstnärerna Sarah Andersen och Kelly McKernan menar Karla Ortiz att de tre nämnda AI-företagen skannar av ett stort antal bilder på nätet, däribland deras, utan tillåtelse, vilket konstnärerna anser bryter mot amerikanska upphovsrättslagar.

Den rättsliga prövningen som väntar blir den första i sitt slag.

Fem miljarder bilder

Ett slags bibliotek skapat av Stability AI, innehåller enligt konstnärerna över fem miljarder bilder som olika AI tränar på, och de är oroliga att den konstnärliga industrin tar skada av ett ”komplicerat kollageverktyg”.

Stability AI skriver till sajten Artnews att man tar ärendet på största allvar. ”De som tror att det här inte är rättvis användning förstår inte teknologin och missförstår lagen”, skriver man.

Getty Images gör samma bedömning

Getty Images, en av världens största bildbyråer, har gjort samma bedömning som konstnärerna och lämnade redan i tisdags in en stämningsansökan mot Stability AI till en domstol i London, enligt CNN.

Bildbyrån, som visserligen ska vara positiv till AI i den här formen, menar att de bilderna som AI-bolaget har använt inte har hämtats med rätt sorts tillstånd.

Källa: DN, Artnews, CNN

19 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerAIFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng