Bakels Sverige sprider it-kunskap över hela världen

Anna Stewart, Bakels. Foto: Fredrik Kron

När bakingredienstillverkaren Bakels Sverige drabbades av en ransomware-attack blev följden att man snabbt införde ett nytt affärssystem i form av Microsoft Dynamics 365, inte minst för att bättra på säkerheten. Nu arbetar bolaget med kontinuerliga uppdateringar av, och utbildningar i, systemet. Samtidigt lär man upp andra länder i koncernen, från Finland till Malaysia, i hur Bakels Sverige arbetar.

– Vi har just implementerat ett nytt affärssystem i form av Dynamics 365. Vi är nu inne på en resa för att kunna använda det så effektivt som möjligt. Vi implementerade nämligen på bara fyra månader, vilket har gjort att vi visserligen blev tvungna att lära oss snabbt, men vi kanske inte fick med oss allt det som vi önskade, säger Anna Stewart, IT Infrastructure and Operations Manager, Bakels Sweden.

Vad blir fokus framöver?

– Nu tittar vi på vad vi kan förbättra och effektivisera inom varje område. Vi har startat en superuser-grupp som redan kan mycket och som också har intresse av att lära sig systemet mer. De kan sedan gå ut till sina användare och utbilda vidare. De kan också hjälpa oss att hitta redan tillskansade funktioner som vi kanske måste skruva på.

– Det är också viktigt att vi får med oss användarna på den här resan så att alla förstår varför vi gör saker.

Finns det andra nyttor?

– Absolut. Vi är ju ett av många bolag i Bakels-koncernen och många av dem funderar på att byta system. Vi har därför hjälpt vårt finska bolag i deras val att gå vidare till samma affärssystem som vi. Vi har också blivit intervjuade av Bakels Malaysia som också vill ta ett steg och gå vidare, och vi har visat och demonstrerat hur vi har gått tillväga i vår implementation. Sådana synergier och samarbeten över bolagen tycker vi är jättekul.

Ni har blivit lite av en dragkrok i hela gruppen med andra ord?

– Ja, och det är ju inte bara för affärssystemet utan också för vår infrastruktur som vi förändrade efter en ransomware-attack under 2020. Därför kan andra bolag i koncernen nyttja den kunskap och den nya säkerhet som vi har fått på vår förändringsresa.

Har ni blivit säkrare nu?

– Ja, vi har verkligen fått se över vår miljö och ser en klar förbättring mot hur det var innan. Vi har mycket mer kontroll nu.

Var befinner ni er om 18 månader?

– Man önskar ju att vi kunde se ännu fler samarbete mellan våra bolag. Vi sitter inte ihop på något sätt, men det finns oerhört mycket it-kompetens inom Bakels-koncernen och det hade varit roligt att kunna skapa en grupp som kan stötta och hjälpa alla bolag, inte minst eftersom det är svårt att få tag i kompetens idag. Om vi kan slå våra kloka huvuden ihop tror jag att det kan bli superbra, säger Anna Stewart.

13 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese BengtnersäkerhetFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng