Whatsapp-intrång drabbar en miljon svenska användare

Whatsapp Användare

Foto: Adobestock

Ett intrång hos Whatsapp kan ha röjt en miljon svenska telefonnummer. Globalt kan det röra sig om 360 miljoner drabbade konton. Nu uppmanar Check Point Whatsapp-användare till ökad varsamhet. 

Även om informationen som sprids bara gäller aktiva telefonnummer, och inte meddelanden, är detta ett mycket storskaligt intrång hos en populär mobilapplikation som används av miljoner användare över hela världen. En omedelbar konsekvens av intrånget är risken att dessa nummer utnyttjas som en del av skräddarsydda nätfiskeattacker via själva appen. Vi uppmanar alla WhatsApp-användare att vara extra vaksamma på meddelanden de får och vara försiktiga när det gäller att klicka på länkar och meddelanden som delas i appen, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software Technologies.

Säkerhetsforskare på Check Point Research har analyserat filer på Darknet relaterade till Whatsapp, efter rapporter om ett stort intrång. Där fann forskarna 360 miljoner telefonnummer i 108 länder till försäljning. I Sverige uppges över en miljon (1 092 140) konton vara drabbade.

När dessa telefonnummer är i hackares händer kommer phishingattacker via telefon och sms troligen att öka, enligt Check Point. Det finns också möjligheter att cyberkriminella kan komma åt andra onlinetjänster via telefonnumren, vilka skulle kunna få mer skadliga konsekvenser.

Check Points tips för att inte drabbas:

  • Se till att avsändaren är pålitlig. Klicka aldrig på länkar från okända avsändare. Om du inte känner igen numret och inte kan verifiera dess identitet, spärra numret omedelbart.
  • Gå direkt till källan. Om en länk i ett WhatsApp-meddelande dirigerar dig till en riktig tjänst som du vill använda, gå i stället direkt till företaget som levererar tjänsten.
  • Klicka inte på några misstänkta länkar. Om webbadressen i meddelandet ser misstänkt ut så är den förmodligen det. Klicka inte på någonting och vidarebefordra inte meddelandet så det sprids till vänner och familj.

2 december 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng