Tullverket varnar för nya bluff-sms i julhandeln

Bluff Sms I Julhandeln

Foto: Mostphotos, Tullverket

I meddelandet uppmanas personer att betala en tullavgift för något de handlat på nätet, annars skickas paketet tillbaka. Men Tullverket går nu ut och varnar eftersom allt är en bluff.

Med Black Week bakom oss och julen runt hörnet väntar många på paketleveranser. Något som nätbedragare vill utnyttja. Nu uppmanar Tullverket till vaksamhet.

– Bedragarna utger sig för att vara leverantörer, fraktbolag som till exempel Postnord eller DHL. De skriver att man ska betala en avgift för att de ska kunna hantera tull eller moms, säger Erika Karlsson, presskommunikatör på Tullverket.

Exempel Hur Smsen Kan Se Ut

Tullverkets exempel på hur sms:en kan se ut. Foto: Tullverket

På sin webbplats har Tullverket lagt ut foton på hur de fejkade sms:en kan se ut. Personer som mottar dessa uppmanas att höra av sig till den leverantör som paketet uppges komma ifrån, innan man klickar på någon länk.

.– Det här är besvärligt för många vet inte hur den här processen går till. Tullverket skickar aldrig ut sms med klickbara länkar, säger Erika Karlsson.

Tullverkets rekommendationer för att inte bli lurad

  • Klicka inte på länkar som kommer via sms eller mejl – framför allt inte om du inte har förväntat dig sms från den påstådda avsändaren
  • Kontakta aldrig avsändare på nummer eller e-postadresser som står i sms:et eller mejlet. Leta i stället upp kontaktvägar själv
  • Dela aldrig med dig av betalkortsuppgifter eller lösenord
  • För aldrig över pengar på uppmaning av någon som kontaktar dig via sms eller mejl
  • Lita aldrig på avsändaren som står i ett mejl eller sms – bedragare kan själva välja vilket namn eller nummer som visas
  • Om du inser att du har råkat lämna ifrån dig kortuppgifter, kontakta din bank för att spärra kortet direkt. Kontrollera om några köp eller kontantuttag gjorts. Har någon handlat med ditt kort, gör en polisanmälan direkt. 

Källa: Aftonbladet, Feber 

13 december 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng