Svenska företag tar inte vara på global techkompetens

Unga Personer På Kontor

Foto: Adobestock

Endast 16 procent av svenska företag letar teknikkompetens över hela världen, vilket är en lägre andel än det globala genomsnittet. Trots detta är Sverige det land med högst andel företag som har svårt att hitta talanger på hemmaplan. 

I Sverige svarar 24 procent av företagen att de har svårt att hitta rätt talang på hemmamarknaden. Det globala snittet ligger istället på 19 procent, enligt en ny studie från HR-företaget Remote. 

Studien visar även att 16 procent av alla svenska företag har anställt, eller försöker anställa, teknikkompetens runt om i världen. Globalt ligger snittet på 29 procent. 

Med tanke på de enorma möjligheterna att anställa talanger med hela världen som bas, framstår talangbrist som ett mindre problem än det ofta framställs som. Studien visar att företag måste se bortom hemmamarknaden för att täcka sina behov av tekniktalanger. Tekniska talanger finns, men de är spridda över hela världen och för att få tillgång till talangerna måste företag klara de utmaningar som det medför, säger Job van der Voort, vd och medgrundare av Remote.

I Sverige fokuserar 45 procent av företagen endast på att rekrytera personer som redan bor här, och det finns ett antal anledningar till detta. De största utmaningarna som svenska företag ser med att anställa personer i nya regioner är enligt studien: 

  • Att sammanföra olika arbets- och ledningskulturer (32 procent)
  • Att hantera lokala juridiska krav (27 procent)
  • Språkskillnader (26 procent)
  • Lokala regler kring lönehantering (22 procent)
  • Att arbeta över flera tidszoner (20 procent)

I studien deltog 1485 globala beslutsfattare, varav 208 från Sverige. 

Källa: Remote

9 december 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonarbetsplats

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng