Ny "datagräns" för Microsoft-kunder inom EU

Europa Karta Och Satya Nadella

Foto: Adobestock, Flickr (Valeriano DiDomenico)

Microsoft har idag lanserat EU Data Boundary för EU-kunder. Med den nya "datagränsen", som börjar gälla 1 januari 2023, ska kunder som använder Azure, Microsoft 365, Dynamics och Power BI kunna lagra och bearbeta data inom EU. 

Via det nya programmet ska dataflöden ut ur EU minska kraftigt, enligt Microsoft.

– Vi skapar den här lösningen för att våra kunder ska känna sig mer säkra och för att de ska kunna ha tydliga samtal med sina tillsynsmyndigheter om var deras data behandlas och lagras, säger Julie Brill, privacy-chef på Microsoft.

Detta är Microsofts första fas av utrullningen EU Data boundary. Efter denna lansering ska verksamheter som använder Azure, Microsoft 365, Dynamics och Power BI kunna lagra och bearbeta sina kunddata inom EU.

Så småningom ska lösningen utökas till att även omfatta lagring och bearbetning av ytterligare kategorier personliga data, exempelvis sådana som tillhandahålls vid teknisk support.

Nytt avtal mellan EU och USA på gång

Dock lär inte det nya programmet lösa de grundläggande juridiska problemen med tredjelandsöverföring. Men här är ett nytt avtal på gång mellan EU och USA, efter att EU-kommissionen nu gett grönt ljus till EU-US Data Privacy Framework. Ett avtal som ska förenkla processen för transatlantiska dataöverföringar. 

Källa: Microsoft

15 december 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssoninformationssäkerhet, gdpr

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng