Gartner: 2023 är lowcode-marknadens år

App Utvecklare På Kontor

Foto: Adobestock

Till följd av ökade krav på automatisering växer efterfrågan på lowcode-lösningar. Globala marknaden för lowcode-utveckling kommer att öka med 19,6 procent 2023, jämfört med i år, enligt analysföretaget Gartner. 

Lowcode-lösningar, det vill säga verktyg som gör att du kan skapa applikationer även om du inte har utvecklarkompetens, blir allt vanligare.

Ökningen på 19,6 procent 2023 innebär att den globala lowcode-marknaden då kommer omsätta 26,9 miljarder dollar.

Av de som använder lowcode-verktyg är en växande andel personer som inte arbetar på it-avdelningen. 2026 kommer de här stå för minst 80 procent av totalen, att jämföra med 60 procent 2021.

– Organisationer använder i allt högre grad lowcode-utveckling för att möta växande krav på snabb applikationsleverans och högt anpassade och automatiserade arbetsflöden. Att utrusta både professionella it-utvecklare och personer utanför it-avdelningen med olika lowcode-verktyg gör det möjligt för organisationer att nå den nivå av digital kompetens och leveranshastighet som krävs för den moderna agila miljön, säger Varsha Mehta, analytiker på Gartner.

Applikationsplattformar för lowcode kommer vara den största komponenten gällande lowcode-utveckling och beräknas växa med 25 procent 2023, upp till en omsättning på knappt 10 miljarder dollar.

Källa: Gartner

20 december 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonapp, automatisering

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng