Etiska hackare och Rise ska skydda uppkopplade bilar

Bilar På Stor Parkering

Foto: Adobestock

Som bekant blir bilar allt mer uppkopplade, vilket skapar frågetecken rörande säkerheten. Därför lanserar nu Rise det som kallas "Europas mest avancerade cybersäkerhetsinitiativ avseende fordonsindustrin" där forskningsinstitutet bland annat tar hjälp av etiska hackare.

Det statliga forskningsinstitutet Rise har tagit fram Rise Cyber Test Lab for Automotive. I labbet kan bilindustrin testa fordon genom att använda det senaste inom cyberteknologi.

Vi skapar ett världsledande nav med flera testbäddar och forskare tillsammans med noggrant utvalda partners. Vi kommer att ta tag i det växande cyberhotet kring uppkopplade fordon idag och i framiden. 

En enda biltillverkare kan inte arbeta ensam för att hitta sätt att bekämpa cyberattacker, detta måste göras med bred expertis för att säkerställa att hela branschen drar nytta av centraliserad forskning, säger Pia Sandvik, vd på Rise. 

Etiska hackare testar systemen

Till en början kommer ett 15-tal medarbetare jobba i labbet, och bland dessa personer finns ett antal etiska hackare som rekryterats för att testa systemen. 

Det kan låta kontroversiellt, men vi är övertygade om att det är avgörande att arbeta med etiska hackare för att testa fordon. Lanseringen av Cyber ​​Test Lab är särskilt viktig i en tid då cyberattacker och cyberhot mot infrastruktur och uppkopplad teknik har blivit ett snabbt växande problem runt om i världen, säger Tomas Bodeklint, verksamhetschef på Cyber ​​Test Lab.

Mer data om bilindustrin

  • År 2030 kommer cirka 95 procent av alla nya bilar som säljs globalt vara uppkopplade. Idag ligger siffran på runt 50 procent. (Mckinsey & Company). 
  • Bilindustrin förväntas förlora 505 miljarder dollar på cyberattacker fram till 2024. Och hackarna blir allt mer sofistikerade, 2021 genomfördes 84,5 procent av attacker mot bilar på distans. (Upstream Security). 

Källa: Rise

6 december 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng