Cyberattack försenar a-kassepengar

Arbetsförmedlingen Webbplats Och Folk På Stan

Foto: Adobestock, Mostphotos

Efter en cyberattack förra veckan stängdes Sveriges a-kassor ned. Problemen är ännu inte helt lösta, vilket har lett till att torsdagens utbetalning av arbetslöshetsersättning skjuts upp.

A-kassornas driftsystem sköts av Softronic, som under natten till fredagen 2 december utsattes för ett “angrepp från en yttre hotaktör”. Då stängde företaget ned all nätverkstrafik.

Vissa av de system som stängdes ned efter attacken har nu återstartats. I ett pressmeddelande idag, 5 december, skriver Softronic:

“Vi har kontinuerligt arbetat tillsammans med branschexperter för att hantera situationen kraftfullt och genomfört prioriterade aktiviteter. Arbetet har hittills givit positivt resultat och vi har återstartat en del system samt planerar för en fortsatt successiv återstart av nätverkstrafiken.”

Försenade utbetalningar

Trots att arbetet går enligt plan förväntas a-kassornas utbetalningar bli försenade. Under söndagskvällen 4 december skrev paraplyorganisationen Sveriges a-kassor:

"Analysen av den säkerhetsrelaterade incidenten går i positiv riktning. Planen är att så fort som möjligt kunna starta systemen igen. Systemens komplexitet gör dock att arbetet för att öppna systemen tar tid. Av säkerhetsskäl kommer torsdagens utbetalning att skjutas fram och ske snarast möjligt."

Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, uppger att utbetalningarna har högsta prioritet.

– Vi jobbar med att säkra kommande utbetalningar så gott vi kan. Det arbetet pågår nu. I det här läget kan vi inte säga mer än så.

Källa: Sveriges a-kassor, Softronic, Aftonbladet, SVT

5 december 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng