Bolagsverket leder arbete med digitala EU-plånböcker

Kort Plånbok Och Pengar Mot Ljusblå Bakgrund

Bolagsverket leder med 60 andra organisationer i hela EU och ESS, inklusive Ukraina, utvecklingen av digitala plånböcker och andra bevis för organisationer. Detta ska bland annat underlätta resande och säkra ekonomiska transaktioner i unionen.

– Att vi på Bolagsverket har fått förtroendet att leda det här arbetet, med flera stater och internationella företag som deltar, är ett bevis på hur långt vi har kommit kring arbetet med ny teknik som kan förenkla och förbättra för företagare. Men jag tror också att det visar på det förtroende svenska myndigheter har ute i Europa, säger David Magård strateg på Bolagsverket och ansvarig för projektet, i ett pressmeddelande.

100 miljoner och pilot

Det konsortium som Bolagsverket leder har ansökt om 100 miljoner kronor hos Europeiska kommissionen och lika mycket medfinansiering från medlemsstaterna i konsortiet, för att genom en storskalig pilot bland annat utveckla den rättsliga regleringen för digitala plånböcker och bevis.

– Det är ganska unikt att vi som svensk myndighet är med och påverkar utveckling av digitaliseringen av EU, vilket är bra för Sverige. Det innebär att vi är med och påverkar utformning och tar del av den centrala medel för digitalisering, säger Patrick Eckemo avdelningschef Bolagsverket.

Två år långt arbete

Arbetet planeras pågå i två år och användartester beräknas dra igång i april 2023.

– Bolagsverkets vision är ett näringsliv där företagsinformation flödar fritt och skapar värde för samhället. För att nå dit är det viktigt att vi använder digitaliseringens möjligheter och säkerställer att företag kan få tillgång till säker information. EU har allt större inflytande på utvecklingen inom digitaliseringen och för oss är det viktigt att vara med på EU-nivå för att säkerställa att vi tillsammans med svenska företag utvecklar lösningar och standarder som är direkt integrerade på den europeiska marknaden, säger Annika Stenberg, generaldirektör på Bolagsverket.

Källa: Bolagsverket

20 december 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng