Amerikanska lagstiftare vill förbjuda Tiktok

Tiktok, Amerikanska Flaggan Och Kinesiska Flaggan

Ett förslag har lämnats in av amerikanska lagstiftarna där man föreslår att Tiktok ska förbjudas i USA. Orsaken är att appen kan äventyra landets säkerhet.

Så sent som i november gick FBI:s chef ut och varnade om hur Tiktok kunde användas av Kina för att påverka amerikanska medborgare, och nu höjs alltså ytterligare bekymrade röster i form av ett lagförslag som skulle förbjuda appen helt, rapporterar BBC. Redan idag har många stater förbjudit appen hos sina anställda.

Men Tiktok, som har över 100 miljoner användare i USA, har svarat med att förslaget ”inte skulle bidra till ökad säkerhet i USA alls”. Man hänvisar också till att man redan håller på med att säkra plattformen för ännu tryggare användning av amerikanska medborgare, i enlighet med nationella säkerhetsåtgärder som USA satte igång redan när Donald Trump var president.

Otroligt att ett förbud blir av

Caitlin Chin, partner på tankesmedjan Center for Strategic and International Studies, uppfattar förslaget som ett tecken på de frostiga relationerna mellan Washington och Peking, men tror samtidigt att ett förbud mot appen inte är nära förestående.

– Från ett integritetsperspektiv kommer ett förbud inte att täppa igen luckorna, säger hon och påpekar att det finns många andra webbsidor som samlar kritisk information och att USA överhuvudtaget har varit långsamma med att uppdatera sina integritetslagar generellt.

Redan 2020 försökte Donald Trump göra appen o-nedladdningsbar, men förslaget förlorade i domstolen och införlivades aldrig.

Källa: BBC

16 december 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng