Tiktoks nya policy: Kina får tillgång till din användardata

Tiktok Kina

Foto: Adobestock

I Tiktoks uppdaterade integritetspolicy bekräftar man att Tiktok-anställda i Kina får tillgång till användardata från EU. Detta för att försäkra sig om att plattformen är "trevlig och säker". 

Tiktok har meddelat användare från EU, Storbriannien och Schweiz att deras data nu kan nås av Tiktoks medarbetare utanför Europa, inklusive Kina. På så sätt ska det garanteras att plattformen är “konsekvent, trevlig och säker”. 

Andra länder där europeisk användardata kan hanteras framöver är bland annat Brasilien, Israel och USA samt Singapore, där datan har hanterats fram tills nu.

För att anställda ska kunna genomföra sina arbeten, och efter robusta säkerhetskontroller och godkännandeprotokoll, samt genom metoder som godkänns enligt GDPR, tillåter vi vissa medarbetare i Brasilien, Kanada, Kina, Israel, Japan, Malaysia, Filippinerna, Singapore, Sydkorea och USA att få tillgång till data från europeiska användare, säger Elaine Fox, Tiktoks integritetschef i Europa.

Michael Veale, docent i digitala rättigheter vid University College i London, menar att dataöverföringar mellan EU och Kina är komplicerat.

Det är oerhört svårt att skicka EU-användardata till Kina eftersom ett kontrakt mellan ett kinesiskt och ett europeiskt företag inte kan hindra statlig åtkomst.

Han tillägger dock:

Jag är inte övertygad om att den kinesiska regeringens fokus för närvarande ligger på att spionera på individers Tiktok-data. De har andra sätt att få tillgång till privat information. Att växa och fördjupa en inflytelserik plattform är i sig ett kraftfullt mål.

Källa: The Guardian

3 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonintegritet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng