Sverige kontantlöst om 20 år?

Kort Och Kortläsare Mot Ljusblå Bakgrund; Svenskar Och Pengar

Närmare 9 av 10 använder kontaktlösa kort i butik och 8 av 10 föredrar digitala kvitton. Det är några av resultaten från undersökningen Sverige betalar från Insight Intelligence.

– Det är tydligt hur betalapparna har tagit kontanternas plats på betalmarknaden. Teknikutvecklingen har bidragit till en ökning av både mobila betalningar och kontaktlösa kortbetalningar, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence.

Undersökningen Sverige betalar baserar på svar från 1 000 personer mellan 18 och 74 år och är ett samarbete mellan bland andra Insight Intelligence, Postnord Strålfors och Svensk Handel. I sin sammanfattning skriver man att ”[e]n av de tydligaste förändringarna i svenskarnas betalvanor under de senaste tio åren är hur såväl förtroendet som användandet av mobila betalningar har ökat.”

Förtroende och trygghet

Undersökningen visar bland annat att förtroendet för kontanter har minskat med 11 procentenheter de senaste åren, samtidigt som det ökat för betalappar med 43 procent under samma period. Till exempel använder 95 procent Swish. Vidare har användningen av kontaktlösa betalkort, det vill säga kort med så kallad blipp-funktion, nästan fyrfaldigats sedan 2017.

Att kunna välja olika betalalternativ ser många som en trygghet och tre av fyra tycker att det är viktigt att det finns olika betalmetoder när man handlar.

I undersökning visar det sig också att en majoritet, 53 procent, tror att Sverige kommer att vara helt kontantlöst om 20 år.

Källa: Insight Intelligence

14 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng