SCB: IoT ökar kraftigt – och elsoporna likaså

Cyklist Som Använder Smart Klocka

Foto: Adobestock

Att använda uppkopplade saker i vardagen blir allt vanligare i Sverige, enligt en ny undersökning från SCB. Bland annat äger 27 procent smarta klockor, fitnessband och dylikt. I samma undersökning framkommer även att sex av tio har kvar sina gamla mobiler i hemmet. 

– Vi ställde frågor om sakernas internet för första gången år 2020. Bara på de två åren som gått sedan dess syns en tydlig ökning av hur mycket det används, säger Alicja Markiewicz, statistiker och en av författarna till SCB:s nya rapport om befolkningens it-användning 2022.

Enligt årets undersökning använder 29 procent av svenskarna internetanslutna ljudsystem eller smarta högtalare i hemmet. 12 procent kör en bil med inbyggd trådlös internetuppkoppling. Här går det även att se vissa skillnader mellan könen, då fler män än kvinnor bland annat äger en smart högtalare eller en bil med trådlöst internet.

– Generellt är användningen av sakernas internet för privat bruk något mer utbrett bland män än bland kvinnor, säger Alicja Markiewicz.

27 procent av befolkningen i åldern 16-85 år använder smarta klockor, fitnessband, glasögon eller headset, spårsändare eller smarta kläder och skor. Här är fördelningen mellan könen jämn. Det är den även när det gäller smarta hushållsapparater som robotdammsugare, kylskåp, ugnar och kaffemaskiner, som sammanlagt 12 procent av svenskar mellan 16-85 använder.

Den vanligaste anledningen till att en person väljer bort internet of things är att hen inte ser någon anledning till att använda dessa enheter. 33 procent av alla svenskar mellan 16-85 år anger detta som skäl. Näst vanligaste anledningen till att dissa tekniken är att det är för dyrt, följt av en oro för it-säkerhet och en oro för integritet och skydd av personliga uppgifter som genereras av systemen. 

Mycket it-utrustning kvar i byrålådorna

I enkäten fanns i år även frågor om hållbarhet kopplat till inköp och användning av mobiltelefoner och annan it-utrustning. Sex av tio uppger att de har sina gamla mobiler kvar i hemmet, och fyra av tio har kvar sin gamla bärbara dator eller surfplatta. En av fem har behållit sin gamla stationära dator i hemmet. Här finns det inga större beteendeskillnader mellan män och kvinnor.

12 procent av svenskarna har lämnat in sin gamla mobil på en returstation för elektronisk utrustning, detta har 18 procent gjort med sin gamla bärbara dator och 30 procent med sin gamla stationära dator.

Källa: SCB

21 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonIoT, hållbarhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng