Rekordböter för Google: 391 miljoner dollar

Dollar; Googles Stäms

Google betalar närmare 400 miljoner dollar i en uppgörelse med 40 amerikanska delstater, som anklagat nätjätten för illegal spårning av användare.

– I linje med de förbättringar som vi gjort de senaste åren, har vi gjort upp med den här undersökningen. Den har baserats på daterade riktlinjer som vi bytt ut för flera år sedan, säger Google i ett uttalande, enligt BBC.

"Google har vilselett"

Google ska betala 40 amerikanska delstater, bland annat Texas, Indiana och Washington, ett sammanlagt belopp på 391 miljoner dollar, eftersom de spårat användare som valt bort denna spårning på sina enheter. Spårningsverktygen hjälper Google att sälja reklamplatser för 200 miljarder dollar årligen.

– I år har Google prioriterat ekonomisk vinst över användarintegritet. Konsumenter har trott att deras spårning har varit avstängd, men Google har fortsatt att följa dem i hemlighet och använt denna information för reklamkampanjer, på ett vilseledande sätt, säger Oregon Attorney General Ellen Rosenblum, en av åklagarna som lett fallet.

Källa: BBC

16 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng