Microsoft aviserar nytt miljondollarstöd till Ukraina på Web Summit

Olena Zelenska Och Mykhailo Fedorov

Olena Zelenska, Ukrainas första dam och Mykhailo Fedorov, Ukrainas digitaliseringsminister, på Web Summit i Lissabon. Foto: Ramsey Cardy/Web Summit (Flickr)

Microsoft utökar sitt stöd till Ukraina med 100 miljoner dollar år 2023. Målet: Att säkerställa fortsatt motståndskraft och säkerhet för den ukrainska befolkningen och regeringen, med utgångspunkt i molnet. Det förkunnade vice ordförande Brad Smith på en presskonferens tillsammans med Ukrainas digitaliseringsminister och vice premiärminister, Mykhailo Fedorov. 

Vi trodde alla att detta skulle bli ett kort krig, men här är vi i november och måste inte bara se till vintern utan även till hela 2023. Det vi på Microsoft aviserar här idag är att vi genom hela 2023, förlänger allt tekniskt stöd som vi sedan februari i år erbjudit till Ukrainas regering, landets kritiska infrastruktur och andra viktiga verksamheter. Totalt sett motsvarar detta ytterligare 100 miljoner dollar till regeringen och folket i Ukraina, inledde Brad Smith.  

Microsoft-ledaren förtydligade därefter att det tekniska stödet i huvudsak handlar om hjälp till Ukraina att drifta sina verksamheter och serva sina medborgare, med hjälp av Microsofts moln i densammes publika datacenter runtom i Europa. Detta är enligt Smith en avgörande faktor för att klara av en invasion i modern tid.  

– Vad detta krig har visat oss är att det idag är absolut nödvändigt att flytta sina tjänster till molnet i krigstider, för att säkerställa motståndskraft och säkerhet. Den ukrainska regeringens flytt till molnet har gjort att landet har kunnat upprätthålla såväl sina egna tjänster som tech-sektorns stöd. 

Brad Smith Ukraina

Brad Smith, vice ordförande på Microsoft, och Mykhailo Fedorov, Ukrainas digitaliseringsminister.

Vid sidan om vad det tekniska stödet gör för Ukrainas regering och folk lyfter Smith vikten av att också förse internationella rättsorgan med underlag och förutsättningar för att kunna ställa krigsförövare till svar. Det är inte konstigt att fokus i detta skede ligger på vad tekniken kan göra på slagfältet, menar han, men öppnar samtidigt för att AI kan användas i betydligt bredare aspekter av krig än så. 

It – ett vasst vapen vid frontlinjen

Ukrainas digitaliseringsminister, Mykhailo Fedorov, var tydlig i att benämna kriget ett tekniskt krig från start. Något som hållit i sig, när allt fler attacker nu riktas mot landets energiinfrastruktur. Och trots att ingen ännu vet med vilken teknologi som kriget kommer att avgöras, är dess betydelse en röd tråd, vilket Fedorov underströk med en personlig berättelse.  

– När jag besökte ett av befälen vid frontlinjen och frågade vad han behövde hjälp med, blev svaret en 3d-printer. Detta för att kunna skriva ut beståndsdelar till civila drönare, sådana som i vanliga fall används för att fånga sceniska miljöer. Med hjälp av de ny-printade beståndsdelarna kan samma drönare nu slå till mot minor.

Det är en helt ny generation som försvarar vårt land, en generation som är helt inne i nya teknologier.

Fedorov berättade därefter delar av hur militären byggt ett situationsmedvetandesystem, som bland annat i realtid uppdaterar militären på förändringar i sin omgivning. Att detta, och flera andra tekniska innovationer varit möjliga, beror på att många av de som befinner sig vid frontlinjen är unga tech-killar.   

– Vi har mer än 300 000 människor inom it och tech i Ukraina, och dessa har kommit till fronten för att jobba med tekniska lösningar där. Om du vill veta hur det ser ut i kriget kan du gå in på Instagram och se vad dessa personer filmat från slagfältet. Det är en helt ny generation som försvarar vårt land, en generation som är helt inne i nya teknologier. Många gånger använder de teknik på sätt som många mer tekniskt avancerade länder inte skulle tänka på att göra. 
 
På frågan om Ukraina för närvarande söker andra samarbetspartners än Elon Musks Starlink ser digitaliseringsministern för närvarande inga komplikationer och säger att allt fungerar okej. Men tillägger att en av flera anledningar att delta på Web Summit, är potentiella samarbetspartners.  

3 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese Bengtnerinvasionen av ukraina, web summitFoto Ramsey Cardy/Web Summit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng