Jorden snurrar rekordsnabbt – oron ökar för sajtkrasch

Jorden

Foto: Adobestock

Jorden har börjat snurra snabbare, i somras slogs ett nytt rekord. Detta märks självklart inte av i vardagliga livet men det kan få stor betydelse för hur vi räknar tiden, och få sajter att krascha. 

Den 29 juni i somras kapade jorden 1,59 millisekunder jämfört med den vanliga rotationstiden på prick 24 timmar. Det var inte heller första gången som planeten snurrade snabbare än vanligt, utan utvecklingen har pågått under några år. Varför det sker är ännu oklart.

Förändringarna är inget som märks av oss människor, men problemet är att man internationellt bestämt att vår tidräkning, som normalt sett följer atomklockorna, måste stämma överens med jordens rotation.

– Om man inte gör något åt det så kommer jorden i osynk med atomklockorna, och dagens internationella lagstiftning gör att om de diffar mer än en sekund, så måste man anpassa dem, säger Fred Watson professor och rådgivare åt australiska regeringen gällande fysiska ting.

Sajter som går ned

Tidigare har problemen varit det motsatta, nämligen att jorden snurrat långsammare än prick 24 timmar. Detta har då lösts med skottsekunder, närmare bestämt 37 stycken sedan 1972, vilket har inneburit vissa problem inom techvärlden.

Enligt Meta leder skottsekunder till kraschade program och förstörd data. Vid införandet av en skottsekund 2012 kraschade sajterna Reddit och Linkedin, detta gjorde även Instagram och Netflix vid en skottsekund 2015. Twitter fick även problem med fel i tidsangivelser för när användare hade twittrat.

I det här fallet kan det istället bli så att en sekund behöver skalas bort om några år. Vad denna negativa skottsekund skulle innebära är oklart, men Meta varnar för förödande effekter på mjukvara som förlitar sig på klockor.

– De som hanterar hårdvaruinfrastruktur får lida för varje skottsekund, skriver bolaget. 

I somras lanserade Google, Microsoft, Meta och Amazon tillsammans en kampanj för att slopa systemet med skottsekunder. Något som även USA och Frankrike ställt sig bakom. Men hur det blir med detta är för tidigt att säga – det får tiden utvisa.

Källa: Expressen, Rymdstyrelsen

10 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng