Internets nya nyckelbärare: Pia Gruvö från Must

Pia Gruvö 960640

Musts Pia Gruvö, kryptostrateg vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten och internets nya nyckelbärare. Foto: Adobestock, Försvarsmakten

Den 3 november ägde ceremonin rum där Pia Gruvö, kryptostrateg vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, tog emot en av de 14 nycklar som gör att internet fungerar säkert. Pia Gruvö är den enda kvinnan av skaran på 14 och tar över nyckeln efter Anne-Marie Eklund Löwinder. För Voister berättar hon om det nya uppdraget. 

Det känns fantastiskt, roligt och ärorikt att få bli en del av det här gänget och att få ta över rollen efter Anne-Marie Eklund Löwinder.

Ceremonin ägde rum i ett datacenter i den lilla staden Culpeper utanför Washington. Det är den icke-vinstdrivande organisationen Icann, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, som förvaltar nycklarna. De 14 nyckelbärarna kallas kryptoofficerare och kommer från olika platser i världen, och för att nycklarna ska vara säkra förnyas de återkommande. 

Förnyar nycklarna två gånger om året

Två gånger om året kommer därför Pia Gruvö åka tillbaka till datacentret i Culpeper. Väl där kommer hon eskorteras genom olika säkerhetszoner för att kunna låsa upp sin box med sin nyckel. I lådan finns ett smart kort som tillsammans med övriga kryptoofficerarnas smarta kort nyttjas för att skapa nya digitala nycklar. Första ceremonin skedde alltså 3 november.

 Det är en oerhört hög fysisk säkerhet med kameror överallt. Processen tar ungefär tre timmar och allt filmas och dokumenteras med klockslag. Anne-Marie Eklund Löwinder genomförde ceremonin senast och därefter fick jag en ny nyckel att ta med hem till Sverige. Det var perfekt att ha med henne på resan första gången, jag har kunnat fråga massvis och lärt mig mycket.

Hur kom det sig att du fick det här uppdraget?

 För två år sedan sade Anne-Marie Eklund Löwinder att hon ville pensionera sig från rollen, och hon rekommenderade mig att söka. Hon ville gärna ha en kvinnlig efterträdare eftersom övriga 13 är män. Jag sökte men hörde inget på två år, förmodligen på grund av covidpandemin. Jag hade nästan glömt bort att jag sökt när de hörde av sig och frågade om jag fortfarande var intresserad. Hur den interna processen gick till från Icanns sida vet jag inte.

Vad är det värsta som kan hända i din roll?

Det skulle nog vara att jag åkte till Culpeper och glömde nyckeln, eller tappade bort den på vägen någonstans. Det är ingen katastrof säkerhetsmässigt för det finns ju fler personer med nycklar, men det skulle vara väldigt pinsamt. På hemmaplan har jag nyckeln i mycket säkert förvar – har goda möjligheter till det genom mitt jobb – men på resande fot tittar jag väldigt ofta, för att se om nyckeln finns där den ska vara. 

Men systemet bygger väldigt mycket på fysisk säkerhet. Om du är en person som vill skapa ordentlig kaos räcker det inte med att sno en av de 14 nycklarna och ta dig till datacentret i Culpeper. Allt är uppbyggt mycket säkrare än så. Det är därför jag kan prata såhär öppet om det. Hela processen går ut på transparens, det är till och med så att ceremonierna streamas av Icann.

 Detta tar självklart inte bort faktumet att jag ser det som ett ärofyllt och jätteviktigt uppdrag, och en av många pusselbitar i att få till ett säkert internet.

15 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng