Gotlands mobilnät stärks med reservkraft – ska klara långa elavbrott

Gotland

Foto: Adobestock

PTS ska finansiera en utbyggnad av reservkraft till mobilnäten på Gotland under 2023. Mobilnäten ska kunna upprätthålla grundläggande utomhustäckning vid långvariga elavbrott. Att det sker på Gotland beror främst på öns strategiska läge ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv. 

I två år har Post- och Telestyrelsen (PTS) drivit ett pilotprojekt för att se hur behovet av förstärkt reservkraft kan tillgodoses. Detta har skett på grund av tidigare strömavbrott på ön, samt dess strategiska läge ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv.

Nu står det klart att PTS finansierar en utbyggnad av reservkraft till mobilnäten där under 2023, med målet att näten ska kunna upprätthålla grundläggande utomhustäckning även vid långvariga elavbrott.

– Projektet på Gotland är ett viktigt projekt som gett, och fortsatt kommer ge viktiga lärdomar inför ytterligare åtgärder i andra delar av landet. Det här är ett led i PTS arbete med att öka motståndskraft och uthållighet i elektroniska kommunikationsnät och tjänster, säger Ove Landberg, chef för enheten för robusthet.

PTS ska bygga ut reservkraften successivt, i ett arbete som beräknas vara klart vid slutet av 2023. De fyra mobiloperatörerna Telia, Tele2, Tre och Telenor omfattas av förstärkningsåtgärden.

Grundläggande utomhustäckning

Grundläggande utomhustäckning betyder att mobilanvändare ska kunna ringa och surfa när de befinner sig utomhus. Det handlar inte om att mobilnäten ska ha full kapacitet och att man får den inomhustäckning som man är van vid. Användare kan behöva gå utomhus för att få täckning under ett långvarigt elavbrott och att surfa kan gå långsammare än vanligt.

Källa: Post- och Telestyrelsen 

15 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng