En av fyra vill radera sig själva från nätet

26 Procent Vill Bort Från Internet

Över en fjärdedel av alla svenskar skulle radera sig själva från internet om möjligheten fanns, visar en ny undersökning. De vanligaste anledningarna är att man inte ser något syfte med att ens namn finns på nätet, samt att företag utnyttjar personlig data för egen vinning. 

Enligt en ny undersökning genomförd på uppdrag av NordVPN skulle 26 procent av alla svenskar vilja radera sig själva helt från internet.

Av dessa uppger strax över hälften, 51 procent, att de inte ser någon anledning till att ha sitt namn på nätet, och 49 procent menar att de vill radera sig själva på grund av att de känner sig utnyttjade när företag använder deras personliga information.

33 procent svarar att de inte litar på internet och 27 procent är oroliga för att bli hackade.

– Det är ett växande antal människor som oroar sig för att personliga data ska hamna i fel händer och många ser fördelar med att ta bort sig själva helt. Samtidigt måste man fråga sig om det över huvud taget är möjligt att radera sig själv från internet i den digitala värld vi lever i. Även om viss information går att ta bort finns det andra sätt att öka sin säkerhet online. Att använda mer avancerade lösenord, pålitliga cybersäkerhetsverktyg och att ha en allmän medvetenhet om vilka faror som finns gör att man lättare kan skydda sin information, säger Daniel Markuson, expert på digital integritet på NordVPN.

Många vill ha bort finansiell information

Närmare hälften, 48 procent, skulle helst vilja radera personlig finansiell information. 22 procent ser gärna att deras gamla dejtingprofiler eller sociala medier-konton försvinner, och lika många vill helst ta bort ett mindre smickrande foto eller video. 12 procent vill radera sin tidigare livserfarenhet.

Källa: NordVPN

15 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonintegritet, internet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng