Därför leder ekokammare på nätet till radikalisering

Man Med Luvtröja Vid Dator; Ekokammare

Användare på det högerextremistiska forumet Stormfront blir mer och mer radikala ju längre tid de spenderar där, och forumet fungerar på så sätt som en sorts digital ekokammare. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

– Forskningen har observerat ett jättetydligt samband mellan det digitala och radikalisering inom extremhögern. Vi ville titta närmare på vad som faktiskt händer på de här plattformarna för att bättre förstå hur radikaliseringsprocessen går till, säger Anton Törnberg, forskare i sociologi vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Radikalare med tiden

Anton Törnberg har tillsammans med Petter Törnberg vid Amsterdams universitet i en ny studie undersökt hur användare på nätforumet Stormfront integrerar medvarandra. Forskarna har indexerat 20 år av diskussioner på innehållet, och har med hjälp av olika digitala verktyg som analyserar tal- och skriftspråk, sett hur nya medlemmar anpassar sig till gruppen och förändrar sättet som de uttrycker sig på.

– Vi ser att många användare börjar med ett språk som är rätt långt ifrån det som används på forumet. Men ganska snabbt börjar de närma sig den generella diskursen och använda de ord som andra använder, säger Anton Törnberg.

Vi istället för jag

Ju längre tid på forumet, desto mer börjar användarna prata illa om till exempel judar, och desto mer börjar man tala mindre som sig själv som individ och mer utifrån kollektivet, det vill säga ”jag” byts ut mot ”vi”.

Att den här typen av radikalisering nu äger rum på nätet innebär enligt Anton Törnberg att en användare blir utsatt för radikala åsikter mer frekvent.

– Tidigare kunde det vara när man väl sågs i de här slutna grupperna, men nu är det flera timmar per dag som de möts av det. Det som minskar i intensitet ökar i kontinuitet. Det blir svårare att ducka, säger han.

Källa: Göteborgs universitet

25 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng