Därför blomstrar Ukrainas tech-marknad

Trots Rysslands invasion av Ukraina har it-industrin i landet lyckats växa kraftigt under året. Startup-marknaden frodas och kapitalinflödet ökar. På Web Summit i Lissabon berättar Anna Boiko från Sigma om utvecklingen. 

– Sigma Software ingår i svenska Sigma AB. Vi har flera svenska företag som kunder, bland annat arbetar jag med Danas som har en god tillväxt. Jag åker ganska ofta till Sverige och tycker det är ett fint land, säger Anna Boiko, program manager på Sigma Software Group under Web Summit i Lissabon.

Hur ser läget ut för it-branschen i Ukraina?

– Trots invasionen och de prövningar som den fört med sig har Ukrainas it-bransch lyckats växa med 16 procent i år och det är mer än året innan. Hela Ukrainas it-bransch är väldigt motiverad och det finns gott om bra idéer.

– Det märks bland annat på många nya startups och ett bra inflöde av kapital. När vi träffas så här är det viktigt för oss att visa att Ukraina har en stark digital infrastruktur och kan göra affärer.

Vad tror du om framtiden?

– Vi ser fram emot nästa år och en mycket stark utveckling för vårt land. Nu är det viktigaste för oss alla att kriget kan avslutas så fort som möjligt.

17 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese BengtnerInvasionen av UkrainaFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng