Årets AI-svensk 2022

Årets Ai Svensk,Örebrobostäder

Jonas Tannerstad. Foto: Techsverige

För sin insats inom AI och energieffektiviseringar tilldelas Jonas Tannerstad, chef el och automation, Örebrobostäder, utmärkelsen Årets AI-svensk.

– Jonas Tannerstads banbrytande arbete med att använda AI för energieffektiviseringar har inte bara gjort honom till årets vinnare, utan även hela samhället till vinnare. Minskad elförbrukning står högt upp på agendan i dag och Jonas Tannerstad har bevisat att det går att nå stora resultat inom området med stöd av smart teknik och AI, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på Techsverige och juryns ordförande.

Enligt juryn, bestående av tio representanter från bland annat Linköpings universitet, Nordic Artificial Intelligence Institute, Skogsstyrelsen, och Microsoft, belönas Jonas Tannerstad med priset eftersom att han med hjälp av konkret användning av AI lyckats bedriva en klimatsmart stadsutveckling.

Sedan 2005 har Örebrobostäder med hjälp av datadrivna beslut och AI minskat elförbrukningen med 52 procent och värmeförbrukningen med 18 procent.

Smarta tillsammans

”[Jonas Tannerstads] arbete har fått betydelse långt utanför det egna bolagets och den egna kommunens gränser. Med ett starkt driv har Jonas Tannerstad framgångsrikt lett ett brett energieffektiviseringsarbete och hans vision är inte bara smarta hus, utan hus som är smarta tillsammans”, går det att läsa i juryns motivering.

– Det är vår förhoppning och tro att hans arbete och erfarenheter kommer att inspirera många. Här finns verkligen möjligheter att spara energi och pengar – och minska klimatavtrycket, säger Åsa Zetterberg.

Årets AI-svensk

Årets AI svensk är ett pris som delas ut av TechSverige. Utmärkelsen går till en person som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av artificiell intelligens (AI) i Sverige. Det är tredje gången som priset delas ut och fjolårets vinnare var Danica Kragic Jensfelt, professor vid KTH. Läs mer om priset på aretsaisvensk.se

Källa: Techsverige

Källa: Techsverige

23 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobetstock, Techsverige

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng