Apple stäms för mobilspårning utan medgivande

Ios Appar

Apple anklagas för att spåra mobilanvändares aktivitet utan deras medgivande. Nu har en grupptalan mot Apple lämnats in i Kalifornien.

Tommy Mysk och Talal Haj Bakry, som arbetar på mjukvarubolaget Mysk, har granskat vilken data som några av Apples egenutvecklade appar samlar in, bland annat har man tittat på Apple Musik, Aktier och App Store.

Enligt granskningen spåras användarna i dessa appar, oavsett om de svarat ja eller nej gällande delning av data. Informationen som samlas in handlar bland annat om vilken typ av enhet som används, vilken upplösning det är på skärmen, hur du är ansluten till internet, och vad du klickar på i App Store.

Dock sker ingen insamling av från appar som Hälso och Plånbok, två program som hanterar potentiellt mycket känslig data.

Grupptalan lämnas in

Som en följd av granskningen har nu en grupptalan har lämnats in mot Apple i Kalifornien. I stämningen fokuserar man inte speciellt mycket på den detaljerade informationen om appanvändandet, utan snarare trycker man på att användarna invaggas i en falsk trygghet om att de inte spåras. 

Källa: Bloomberg Law, Mashable

14 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssoninformationssäkerhet, integritet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng