869 attacker i veckan mot svenska verksamheter – sjukvården mest utsatt

Södersjukhuset Entré

Svenska verksamheter utsattes för 869 cyberattacker i veckan under Q3 i år, en ökning med 7 procent jämfört med samma period 2021. Hårdast drabbad när det gäller ransomwareattacker är sjukvården.

Sjukhus är en måltavla för många ransomware-grupper. Detta beror bland annat på de kraftiga påtryckningar som finns i att möta kraven på lösensummor, med tanke på konsekvenserna som annars kan uppstå.

I sin senaste rapport skriver Check Point Research att 1 av 42 organisationer inom sjukvården utsattes för ransomwareattacker under det föregående kvartalet.

Även om en cyberattack mot ett sjukhus inte stänger ner det helt, så kan det slå ut digital teknik och begränsa tillgången till digital information såsom patientjournaler och vårdrekommendationer. Alla organisationer inom sjukvården måste därför hålla sina datasystem uppdaterade, ständigt ha backup-filer på data och påminna alla i organisationen att vara uppmärksamma mot skadliga länkar och endast ladda ner filer från säkra källor, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef på Check Point.

Ökning mot förra året

I rapporten skriver Check Point även att svenska verksamheter i genomsnitt utsattes för 869 cyberattacker i veckan under årets tredje kvartal, vilket är en 7-procentig ökning mot Q3 2021.

Check Point Research uppmanar nu sjukvården och andra verksamheter att vara vaksamma framåt då de cyberkriminella förmodas vara extra aktiva i juletider när vissa anställda har semester och säkerheten är försvagad.

Källa: Check Point Research

3 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng