Unionen stämmer it-företag för GPS-övervakning

Gps Och Unionen

Susanna Kjällström, förbundsjurist på Unionen. Foto: Adobestock, Unionen

Fackförbundet Unionen har beslutat sig för att stämma ett it-företag för digital övervakning av medarbetare. Genom GPS spårades it-tekniker av deras chef i realtid, spårningsdata som även lämnades ut till kunder.

– Det är en unik stämning. Unionen vill pröva om Arbetsdomstolen anser att spårningen är ett brott mot dataskyddsförordningen, säger Susanna Kjällström, förbundsjurist på Unionen.

Genom GPS-spårningen kunde arbetsgivaren och dess kunder se förflyttningar som it-teknikerna gjorde. GPS-tjänsten samlade in data om medarbetarnas namn, var de befann sig, när de påbörjade sina resor, beräknad ankomsttid samt arbetsordernummer.

– Det här ska ingen individ behöva tolerera. Det är en alltför närgången övervakning och en kränkning av den personliga integriteten, säger Susanna Kjällström, förbundsjurist på Unionen.

Pågick ett och ett halvt år 

Redan när it-företaget införde GPS-spårningen påtalade Unionen att övervakningen var otillåten, men spårningen pågick likväl under knappt 18 månader. Nu har den dock upphört. 

– Men det räcker inte. Det är två delar i det här. Dels det faktum att arbetsgivaren följer medarbetarens förflyttning i realtid. Och dels att uppgifterna och möjligheten lämnas ut till tredje part, det vill säga kunden, säger Susanna Kjällström.

Upp till Arbetsdomstolen

Unionen vill nu att Arbetsdomstolen prövar om övervakningen är ett brott mot GDPR. Om svaret är ja på den frågan vill man även att EU-domstolen avgör hur stor ersättningen bör vara för den här sortens personuppgiftsbrott. 

– Det finns ännu ingen praxis för ärenden av det här slaget. Vi tycker att det är extra allvarligt då det rör förhållandet mellan arbetsgivare och de anställda och den beroendeställning det innebär. Dessutom har det pågått under en mycket lång tid. Skyddet av personuppgifter är en mänsklig rättighet i Europakonventionen, säger Susanna Kjällström.

Källa: Unionen, Kollega

24 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng