Techbolag samarbetar för bättre taligenkänning

Logos Amazon Google Meta Apple Microsoft

Foto: Adobestock

University of Illinois har inlett ett samarbete med Amazon, Apple, Google, Meta och Microsoft för att förbättra taligenkänning för personer med funktionsnedsättningar, såsom ALS, cp, parkinson och downs syndrom.

– En av grupperna som skulle gynnas mest av taligenkänning är personer med funktionsnedsättningar av olika slag. Och alltför ofta är det för de personerna som tekniken inte fungerar. Röstgränssnitt borde vara tillgängliga för alla, och det inkluderar personer med funktionsnedsättningar, säger Mark Hasegawa-Johnson från University of Illinois.

Samarbetet mellan de stora techbolagen och University of Illinois går under namnet ”The Speech Accessibility Project”. Tillsammans ska man förbättra tekniken för taligenkänning så att algoritmerna som används ska bli bättre på att förstå personer med olika tillstånd och sjukdomar som kan påverka deras tal.

Personer med funktionsnedsättningar är underrepresenterade

Sedan tidigare är personer med ALS, cp, parkinson, downs syndrom och liknande funktionsnedsättningar underrepresenterade när det gäller AI-algoritmers träning.

– Uppgiften har tidigare varit svår eftersom det kräver mycket infrastruktur, helst sådan som kan stödjas av de ledande teknikföretagen, så vi har skapat ett unikt interdisciplinärt arbetslag med expertis inom lingvistik, tal, AI, säkerhet och integritet, säger Mark Hasegawa-Johnson.

University of Illinois ska nu anlita frivilliga som kommer att få betalt för att bidra med röstdata för att träna upp maskininlärningsmodeller. I början kommer fokuset att ligga på amerikansk engelska.

Källa: Engadget, CNET

4 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng