Sveriges första nationella gemensamma e-hälsospecifikation

Stetoskop Och Kalender

Sveriges första så kallade NGS, nationell och gemensam e-hälsospecifikation går till Socialstyrelsens Informationsspecifikation för uppmärksamhetsinformation, alltså information i en patientjournal som behöver särskild uppmärksamhet.

– Beslutet om den första nationella gemensamma e-hälsospecifikationen är en milstolpe för arbetet med interoperabilitet inom hälsa, vård och omsorg. Användning av nationella gemensamma e-hälsospecifikationer underlättar informationsutbyte och bidrar till ökad kvalitet inom sektorn, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

I sin helhet kallas lösningen från Socialstyrelsen för Informationsspecifikation för uppmärksamhetsinformation – version 5.0. Den har genomgått en process och bedöms uppfylla rätt kriterier för hur en e-hälsospecifikation ska tas fram och användas.

Syftet är att ju fler sådana här NGS:er Sverige tillgängliggör, desto mindre blir dubbeldokumentationen. Det blir också lättare och mer tillförlitligt att jämföra och rapportera hälsodata, och också att utveckla digitala tjänster och informationssystem.

I denna nya NGS-tjänst kan nu behöriga personer hitta och dela uppgifter om till exempel nationella gemensamma e-hälsospecifikationer.

Källa: E-hälsomyndigheten

26 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng