Svensk e-handel nu överens om fossilfria leveranser

E Handel Fossilfria Leveranser

Foto: Adobestock

Det ska bli lättare för e-handlande konsumenter att göra hållbara val. På Svensk Handels initiativ lanseras nu nämligen en branschöverenskommelse för fossilfria leveranser.

För Svensk Handel är det viktigt att driva på utvecklingen mot mer hållbara e-handelsleveranser. Det stora intresset och uppslutningen när vi utvecklade branschöverenskommelsen gör att vi förväntar oss att det är många handlare och transportörer som skriver på för att gå före och visa vägen för fler fossilfria e-handelstransporter, säger Per Ljungberg, tillträdande Chief Innovation Officer på Svensk Handel.

För ett år sedan samlade Svensk Handels dotterbolag Svensk Digital Handel och Aster (Alliance for Sustainable E-commerce) ihop tio e-handelsföretag och tio transportörer till en workshop för att diskutera förutsättningar och sätta en gemensam definition av vad en fossilfri leverans är.

Liknande begrepp tas bort

Nu är överenskommelsen klar och tillgänglig för påskrift hos Svensk Handel. Det är gratis att bli en del av samarbetet. I den nya överenskommelsen tydliggör man begreppet fossilfri leverans och kräver att andra liknande begrepp som används tas bort. Vissa undantag för certifieringar finns dock, där ett exempel är Svanens kommande märkning för hållbara e-handelstransporter.

 För att skapa en mer hållbar e-handel krävs den här sortens samarbeten, där branschen sluter upp tillsammans. Vi är jätteglada över att få möjligheten att jobba med så engagerade handlare och transportörer. Branschöverenskommelsen förklarar vad en fossilfri leverans är och alla som är en del av logistikkedjan kan därför erbjuda konsumenter transparens kring vad det är för leveransalternativ de väljer. På Aster hoppas vi att branschöverenskommelsen för fossilfri leverans är den första av många gemensamma uppgörelser för en mer hållbar e-handel, säger Josephine Darlington, ansvarig på Aster.

Källa: Svensk Handel

27 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonhållbarhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng