Snart fotbolls-VM: Experter varnar för Qatars appar

Fotbolls Vm 2022

Foto: Adobestock

Alla som besöker VM i Qatar behöver ladda ned två appar för kunna äntra landet. Men norska experter varnar nu för att apparna innehåller säkerhetshål som gör att Qatar kan ändra innehåll i din telefon och få full kontroll över informationen i den.

Det är inte min uppgift att ge reseråd, men personligen hade jag aldrig åkt till Qatar med min mobiltelefon. De kan helt enkelt ändra innehållet i hela din telefon och ha fri kontroll över informationen som är där, säger NRK:s säkerhetschef Øyvind Vasaasen.

Ska du resa till Qatar under fotbolls-VM kommer du bli ombedd att ladda ned två appar: Ehteraz och Hayya. Där Ehteraz är en slags smittspårningsapp är Hayya en VM-app som hanterar matchbiljetter och ger tillgång till gratis tunnelbana i Qatar.

Läsa, ändra och radera innehåll

Ehteraz ber om ett antal åtkomster i mobilen, exempelvis platsinformation, att läsa, radera eller ändra innehåll samt tillgång att ansluta sig till Wifi och Bluetooth. Appen Hayya i sin tur ber bland annat om tillgång till telefonens exakta plats och att få dela din personliga information.

När du laddar ner de här två apparna godtar du villkoren som står, och de villkoren är väldigt generösa. Du ger egentligen ifrån dig all information i din telefon. Du ger dem som styr appen möjlighet att läsa, ändra saker och justera. De får också möjlighet att hämta information från andra appar om de har kapacitet att göra det, och det tror vi att de har, säger Øyvind Vasaasen.

Ehteraz-appen har också fått kritik av it-företaget Bouvet.

– Om du jagar oppositionen, homosexuella eller andra du inte gillar så gör ju en sådan här app det väldigt mycket enklare för dig, säger Martin Gravåk på Bouvet.

Källa: SVT Sport

18 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng