Skolplattform drabbad av dataintrång – personuppgifter läckte på nätet

Skolelev Med Mobiltelefon På Skolgård

Foto: Mostphotos

Sveriges mest använda skolplattform Vklass har utsatts för ett dataintrång. 61 kommuner och skolor runt om i landet har anmält läckan där telefonnummer och mejladresser spreds på internet.

I skolplattformen Vklass kommunicerar skolor och förskolor med föräldrar och elever, där lagras också betyg och hälsouppgifter. Häromveckan lyckades en användare i Vklass komma över och ladda upp personuppgifter rörande skolpersonal och elever över hela Sverige på nätet.

Sidan stängdes ned natten efter att man upptäckt intrånget. Nu har den ansvarige personen identifierats och en polisutredning pågår.

47 000 elever i Göteborg drabbade

Än så länge har IMY tagit emot 61 anmälningar om intrånget, 39 från kommuner och resten från skolor och stadsdelar. I exempelvis Göteborg uppges personuppgifter från 47 000 elever ha läckt ut.

Katarina Bengtsson, it- och informationssäkerhetsspecialist på IMY, anser att det inträffade är allvarligt och påtalar att lagen ställer högre krav på leverantörer som hanterar minderårigas personuppgifter.

– Barns uppgifter är särskilt skyddsvärda när man bedömer vilka säkerhetsåtgärder man ska ha.

Straffavgift kan bli aktuell

IMY ska nu besluta ifall man ska inleda en särskild granskning i ärendet. I så fall kan det leda till att den som bedöms ansvarig för att intrånget kunde äga rum får betala en straffavgift.

Källa: Sydsvenskan

10 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet, skola

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng