Ett samarbete med Microsoft

Satya Nadella inleder Ignite – AI, möten och smarta kontor på agendan

”Do more with less” var ledorden när Microsofts vd Satya Nadella inledde bolagets årliga event Microsoft Ignite med sin keynote. På agendan var bland annat AI som omvandlar text till bilder och skapar arbetsuppgifter baserat på dina möten, samt en arbetsplats-app som underlättar för hybridarbete.

I en period av stora ekonomiska och teknologiska förändringar står en sak klar: alla organisationer kommer att behöva åstadkomma och innovera mer till en minskad kost. Detta innebär inte att medarbetare ska jobba längre, utan att vi behöver använda smart teknik som förstärker dig i vardagen, säger Satya Nadella.

En del av detta är nya Microsoft Designer-appen. Designer förbättrar dina bilder genom att automatiskt generera designidéer att välja bland. Nu integreras även DALL-E 2, OpenAI:s AI-drivna system som genererar bilder från text, in i Designer.

Om du vill snabbt skapa innehåll till exempelvis sociala medier kan nu Designer generera bilder endast baserat på din text. Du skriver in i Designer vad du vill ha på bilden, och appen fixar det. Du behöver inte skapa eget material längre.

Funktion för en bättre arbetsplats

Keynoten fortsätter med att Satya Nadella lanserar en ny arbetsplats-app, vid namn Microsoft Places. Appen är speciellt utformad för att underlätta verksamheters hybridarbete. Med hjälp av Places kan du lista var du kommer arbeta under arbetsveckan, och se hur många procent av ditt team som ska vara på kontoret under specifika dagar. Appen ska även göra det lättare för personer att navigera mellan mötesrum inne på kontoret.

Merparten av alla medarbetare kommer in till kontoret för att träffa sina kollegor, inte på grund av företagspolicys, och detta vill vi underlätta med Places. För chefer ska även appen hjälpa till med att planera kontorsanvändning och lyfta fram hur olika utrymmen används, så att de kan planera hur mycket kontorsyta som behövs i framtiden.

Intelligent återblick

Och ingen keynote utan nyheter i Teams. Med den nya AI-baserade Intelligent recap-funktionen delas ett möte automatiskt upp i olika kapitel och skapar arbetsuppgifter baserat på vad som har sagts. Om du missar ett möte ska det nu bli lättare att veta vilka segment du behöver titta på för att komma ikapp, samt vad du behöver arbeta med framåt.

Vi behöver använda smart teknik som förstärker dig i vardagen.

Dessutom behöver du inte delta i varenda möte längre. Med detta vill vi inte bara förbättra era möten, utan även förändra er möteskultur, säger Satya Nadella.

Edge – webbläsaren för arbete

Microsoft vill även med nya funktioner i Edge ännu tydligare positionera sin webbläsare som den bäst lämpade för arbete och samarbete. Nya Edge Workspaces ska bland annat göra det lättare för individer att ”onboardas” in i exempelvis ett nytt projekt.

 Istället för att dela massa länkar till personen kan du dela en arbetsyta med alla flikar som behövs. På så sätt får alla i projektet tillgång till samma, delade information och det blir lättare att arbeta ihop. Om en individ arbetar med flera olika projekt kan hen skapa olika arbetsytor för de olika projekten.

Alla dessa funktioner ska göra det lättare att ”do more with less”, säger Satya Nadella. 

13 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Microsoft

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng