Ryssar duckar värvning med techlösningar

Rysk Militäruniform

Fejkade dokument på dark web och anonyma sim-kort är några av tricken som många ryssar nu tar till för att slippa värvning till Putins armé.

Sedan president Vladimir Putin kungjorde att hundratusentals ryssar skulle behöva förstärka landets armé i kriget i Ukraina har många ryska män sökt såväl ursäkter som flygbiljetter för att undvika att bli inkallade. Och cyberkriminella har inte varit sena att utnyttja detta faktum.

Falska dokument på dark web

Till exempel säljs förfalskade dokument på dark web, i appen Telegram och i andra privata kanaler. Det handlar bland annat om en sorts certifikat som ger sken av att en person är opassande för det militära. Tillsammans med ett passfoto på köparen och drygt 5 000 kronor erbjuder säljaren att ladda upp detta i en databas som gör att köparen aldrig blir påtänkt för att bli inkallad.

Grå sim-kort

Försäljningen av så kallade grå sim-kort, alltså sim-kort till telefonen som kan köpas utan att något slags id behöver visas, ska också ha ökat med 50 procent sedan Putins krav. Detta för att minska risken att fastna vid gränsen för den som försöker fly landet, eftersom vanligs sim-kort är lättare att spåra.

Detta har emellertid lett till att ryska gränskontrollanter istället tittar på IMEI-koden, International Mobile Equipment Identity, som är unik för till exempel varje telefon. Den ryska näträttighetsorganisationen Roskomsvoboda som varnar om detta tipsar därför alla som lämnar landet att istället lämna sin gamla telefon bakom sig och att skaffa en ny i utlandet.

Källa: Bleeping Computer

3 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng