Pant på Swish med Pantamera Express

Pantamera, Returpack, Carita Classon Framför Pantamera Express

Produktchef Carita Classon framför en Pantamera Express. Foto: Returpack/Pantamera

Att kunna scanna sitt pantkvitto och bli swishad pengarna direkt är något som efterfrågats av pantare i Sverige. Nu är det möjligt i Pantameras storpantarautomater Pantamera Express. Parallellt testas även de första lösningarna i butik i bland annat Skåne och Stockholm.

– Tjänsten blir mer och mer populär ju fler som känner till den. Användarna verkar väldigt nöjda och vi har bara fått positiva kommentarer! Det vi ser är att ju mer pant man har, desto mer benägen är man att få in pantpengarna på sitt konto, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Pantamera Express finns på 66 återvinningscentraler runt om i hela landet. Dessa automater ägs av Returpack/Pantamera och enligt Carita Carlsson lämpar de sig därför väl för innovations- och utvecklingsarbete.

40 procentig användningsgrad

Tjänsten med Swish lanserades först på ett fåtal automater innan sommaren men i mitten av augusti fick alla Pantamera Express Swish. Den första veckan nådde man en användningsgrad på 19%, av Swishfunktionen, och nu ligger användningsgraden på 38%.

– Hur mycket vi än älskar ett gammalt hederligt pantkvitto, kommer vi inte ifrån det faktum att efterfrågan på fler sätt att få ut sina pantpengar vuxit de senaste åren. Nya konsumtionsmönster leder till nya behov, säger Carita Classon.

Förhoppningen är att det inom ett par år ska finnas en Swish-lösning på majoriteten av butikernas pantautomater. Returpack/Pantamera vill också ligga i framkant när det gäller användarvänlighet och modern teknik.

Hur funkar lösningen?

– I Pantamera Express häller du i burkarna och PET-flaskorna i automaten. När den sorterat och räknat färdigt väljer man utbetalning via Swish på skärmen och ett kvitto med en QR-kod skrivs ut. Du skannar QR-koden med vår app, Min Pant, där du behöver skapa ett konto med bankkonto och telefonnummer som är kopplat till Swish. Pantpengarna överförs direkt till ditt konto, säger Henric Oscarsson, utveckling- och integrationsansvarig på Returpack/Pantamera.

Från 2015 till idag

Pantamera Express har funnits på marknaden sedan 2015 och då ebjöds digital utbetalning via Paypal. Under 2018 teamade man upp med Payer och Levels började fila på en lösning för banköverföring, som kunde lanseras i januari 2021.

Henric Oscarsson

Henric Oscarss, utveckling- och integrationsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi har under hela resan haft en dialog med Swish och nu med deras B2C-utveckling kan vi erbjuda även det alternativet till våra pantare. Det är vi himla glada över

Förutom samarbetet med Payer och Levels har automatleverantörerna Tomra och Envipco, samt återvinningscentralerna och handeln varit involverade i projektet.

– Det har varit utmanande och vi har lärt oss mycket på vägen. Från början var tanken till exempel att transaktionen skulle hanteras via en webbapp, men vi förstod fort att cookies och inkognitolägen och antalet olika browsers innebar en större utmaning än vi räknat med. Det var samtidigt viktigt att vi hittade en lösning som var hållbar på sikt och enkel att vidareutveckla. Därför valde vi att satsa på en app. Den helt annorlunda kundkontakten är också en stor omställning. Nu har vi slutkontakt med våra kunder vilket vi inte har haft tidigare, vilket bland annat har lett till att vi byggt upp en support, säger Henric Oscarsson.

25 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Returpack/Pantamera

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng