Nytt kryptobedrägeri på intåg – använder sociala medier och dejtingappar

Mobil Med Appar 960640

Ett nytt kryptobedrägeri, tidigare vanligt i Asien, har fått fäste i Europa och USA. Bedragarna använder sig av långvarig känslomässig manipulation på dejtingappar, sociala medier och sms för att till slut lura sina måltavlor på stora summor pengar. 

 Kryptobedrägerier är nästan lika gamla som själva kryptovalutan, även om den här senaste forskningen visar att de blir mer komplexa och mogna. "Pig Butchering", eller Sha Zhu Pan som det kallas i vardagsspråk i Kina, sprider sig snabbt, och deras framgångar ger nätkriminella aktörer ytterligare resurser för att växa, säger Sherrod DeGrippo, ansvarig för säkerhetsforskning på Proofpoint.

Bedrägeriet går vid namn “Pig butchering” (efter att grisar göds upp innan de förs till slakt.) Kort sammanfattat går det till så att nätkriminella antar falska online-identiteter och tar kontakt med potentiella måltavlor, bland annat via sociala medier, sms och dejtingappar. 

Sakta men säkert bygger man upp förtroende för att sedan lura offren i att investera i kryptovaluta på fejkade sajter. Till en början ber bedragaren ofta om en mindre summa, som successivt ökar i takt med att “investeringen” verkar öka. 

Identifierat 55 domäner

Säkerhetsföretaget Proofpoint har de senaste tre månaderna identifierat 55 domäner som används i bedrägeriet. I många fall har de utsatta förlorat stora summor pengar, ibland upp mot miljontals kronor. 

Tidigare i år varnade även FBI för att man upptäckt ett växande antal Pig butchering-bedrägerier i USA.  

Källa: Proofpoint

26 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng