Ny träningsmetod för säkrare medarbetare

Person Sitter Vid Dator Och Kollar Ner I Skärmen

Forskning kring cybersäkerhet har historiskt fokuserat mycket på teknik, som exempelvis brandväggar och antivirusprogram. Dock inleds majoriteten av alla säkerhetsincidenter med angrepp mot personer. Här finns många metoder för att förbättra säkerhetstänket hos oss användare, men dessa räcker inte till. Det menar Joakim Kävrestad, doktorand i informationsteknologi på Högskolan i Skövde, som utvecklat en ny träningsmetod för användare.

– Ofta ger man föreläsningar, skickar ut information via e-post eller ber användare besöka en webbportal. Den stora utmaningen är att få användarna att delta i träningen och faktiskt ta del av informationen, säger Joakim Kävrestad, som forskat på metoder för att utbilda användare i cybersäkerhet, i ett pressmeddelande. 

Och ökad kunskap leder inte alltid till ett förändrat beteende. Många användare vet att de inte ska klicka på okända länkar från okända avsändare, men likväl är olyckan framme då och då. Därför har Joakim Kävrestad i sin forskning istället fokuserat på att ta fram en metod som ger användare stöd när de befinner sig i riskfyllda situationer.

Programmet märker när stöd behövs

– I den träningsmetod jag har utvecklat har användaren ett program som märker när hen behöver stöd, och erbjuder stödet då. Effekten är att användaren får information och samtidigt blir påmind om att vara på sin vakt. Jag har kunnat visa hur den här metoden är effektivare än andra metoder för säkerhetsträning när det kommer till att förbättra beteende, och att metoden uppskattas av användarna. Tillsammans med kollegor har jag också byggt två fungerande programvaror som ger träning på detta sätt.

Träningsmetoden kan nu användas av alla aktörer som utvecklar cybersäkerhetsträning. Programvarorna som utvecklats inom projektet är fria för allmänheten att använda som de är eller modifieras efter eget behov.

Källa: Högskolan i Skövde

13 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng