Ny måltavla för cyberkriminella: Biometrisk data i metaverse

Tjej Identifierar Sig I Mobil Med Sitt Ansikte; Säkerhet

Ansiktsigenkänning används som en biometrisk identifikationslösning i många telefoner. Foto: Adobestock

Biometrisk data kan komma att bli värdefull data för hackare att rikta in sig på, när vi rör oss mot det så kallade metaversumet. Det skriver Trend Micro i en ny rapport.

– Användningen av biometri förespråkas av vissa som ett säkrare, mer lättanvänt alternativ till klassiska lösenord. Till skillnad från lösenord kan vi dock inte ändra våra biometriska egenskaper, så en attack kan komma att få långvariga konsekvenser för de som drabbas, säger Jean Diarbakerli, Säkerhetsrådgivare på Trend Micro, i ett pressmeddelande

Idag används våra biometriska identiteter, såsom ansikte och fingeravtryck, allt oftare när vi ska identifiera oss, inte minst i våra smarta telefoner.

Och när vi, som många tror, i framtiden kommer att röra oss in och ut i den digitala världen kallad metaverse, kommer den här typen biometrisk identifiering bli allt vanligare.

Kommer åt data via sociala medier

I sin senaste rapport Leaked Today, Exploited for Life - How Social Media Biometric Patterns Affect Your Future, belyser Trend Micro hur vi (oskyldigt) sprider bilder på den här typen av information på sociala medier. Till exempel, skriver man, finns det nästan tio miljoner inlägg på Instagram med närbilder på ögon med hashtagen #eyemakeup.

Och det är den här typen av information som alltså kan bli extra värdefull för framtidens hackare.

– Att kapa en användares metaverse-profil kommer i framtiden vara som att idag ha total åtkomst till någons pc, säger Jean Diarbakerli.

Källa: Trend Micro

19 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng