Naturvårdsverket under cyberattack

Digitala Siffror Och Lås; Naturvårdsverkets Logga

Naturvårdsverkets logga (t.h.)

Under torsdagen rapporterade Naturvårdsverket att myndighetens it-system låg nere på grund av ett dataintrång. Vem som ligger bakom attacken och exakt vilka konsekvenser det kommer att få är ännu oklart.  

Attacken mot Naturvårdsverket ska ha ägt rum tidigare, men det var först under onsdagen den 5 oktober som tekniker upptäckte att data hade stulits och skickats till en server i USA.

– Vi vet att information har tagits ut från myndigheten, men vi vet ännu inte vad, säger Håkan Svaleryd, avdelningschef på förvaltningsavdelningen, till Dagens Nyheter.

Enligt Håkan Svaleryd finns såväl öppna data som känslig information på myndigheten, men ingen eller väldigt lite av den är av högsta säkerhetsklassning.

System nedstängda

I skrivande stund har myndigheten stängt ner sina system, som till exempel mejl och e-tjänster, undertiden som man utreder intrånget och dess konsekvenser.

– Vi håller stängt medan vi går igenom loggarna. Nu handlar det om att försöka se om det finns mer och få verksamheten att rulla på, säger Håkan Svaleryd.

Både MSB och IMY har underrättats och intrånget är även polisanmält.

Källa: DN, Naturvårdsverket

6 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock/Wikimedia Commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng