Musk vill att amerikansk militär ska bekosta SpaceX satelliter i Ukraina

Starlink, Ukraina, Musk

I våras placerade Elon Musks SpaceX ut terminaler för att förse Ukrainas militär med uppkoppling, som en vital del i att hjälpa landet försvara sig mot Rysslands invasion. Nu menar Musk att det är dags att USA börjar betala för stödet.

Hittills har runt 20 000 Starlink-satelliter donerats till Ukraina – en insats som Musk i en tweet uppger kostat hans bolag SpaceX 80 miljoner dollar så här långt. Innan årsskiftet kommer siffran att ha passerat 100 miljoner dollar, enligt Musk själv, och detta bidrag vill nu SpaceX att USA tar det ekonomiska ansvaret för.

400 miljoner dollar kommande året

I dokument som kommit CNN tillhanda framgår det att SpaceX i september skickade ett brev till Pentagon, med besked att man inte längre kan stå för notan. Bolaget begärde istället att Ukrainas nyttjande av Starlink ska bekostas av den amerikanska militären, vilket skulle kunna innebära närmare 400 miljoner dollar de nästkommande 12 månaderna. ”Vi är inte i position att fortsätta donera terminaler till Ukraina, eller bekosta existerande terminaler på en obestämd tid”, skriver en av SpaceX försäljningsansvariga i brevet.

Dokumenten redogör också för kostnader relaterade till de tusentals terminaler som Ukraina mottagit hitintills, och för resultatet av förhandlingar som ägt rum bakom stängda dörrar. Enligt dessa har Ukraina så här långt mottagit hårdvara och tjänster som motsvarar miljontals dollar utan att belastas något vidare ekonomiskt.

Källa: CNN

14 oktober 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese BengtnerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng